Frankrijk

Rembrandt/joden Om op een waardige manier het Rembrandt jaar te beëindigen, is er in het mooie Musée d’Art et d’Histoire du judaïsme de geleerde en analytische expositie Rembrandt et la nouvelle Jérusalem, Juifs et Chrétiens à Amsterdam au Siècle d’or met 190 documenten, doeken van Rembrandt en zijn tijdgenoten, tekeningen en kunstvoorwerpen. De expositie haalt een belangrijk culturele gebeurtenis voor de geest: de vestiging in de 17de eeuw in Amsterdam van een grote joodse gemeenschap die van het Iberische schiereiland werden verjaagd. Zo ontstaat er een ‘nouvelle Jérusalem’ waar joden en christenen goede betrekkingen onderhouden. Rembrandt laat zich inspireren door deze vruchtbare culturele, intellectuele en religieuze uitwisselingen en getuigt daarvan in doeken als La disgrâce d’Aman en Christ en buste.

T/m 1 juli Musée d’art et d’Histoire du Judaïsme 71, rue du Temple, Parijs, 0033-153018660, ma t/m vrij 11-18u, zo 10-19u, 1 mei dicht.

Vliegen Op de omvangrijke ludieke, artistieke, emotionele en pedagogische expositie Mouches in het Muséum d’histoire naturelle, ontdekt de bezoeker zowel werken van de Belgische kunstenaar Jean-Marie Gheerardijn, die schilderijen met dode vliegen maakt, als een film waarop een varkenslijk wordt verslonden door een massa vliegen. Ook leer je er dat bepaalde larven van vliegen die in een steriel milieu zijn gefokt, gebruikt worden om wonden te reinigen die resistent zijn tegen antibiotica. Een levendige expositie voor elke leeftijd.

Mouches, l’expo qui fait mouche t/m 3 sept Muséum national d’histoire naturelle, 36 rue Geoffroy St-Hilaire, Parijs, dag beh di 10-18u, 0033-140795601.

En verder in Parijs Dutch fantasy, nieuwe generatie fotografen en illustrators van Nederlandse mode t/m 13 mei Institut Néerlandais www.institutneerlandais.com