FILM

Berlin Alexanderplatz Berlin Alexanderplatz, het meesterwerk van de jong gestorven Duitse filmer Rainer Werner Fassbinder, wordt door het Filmmuseum op het grote doek gebracht. De 14-delige tv-serie uit 1980 is in Duitsland gerestaureerd en van 16 mm film overgezet op 35 mm waardoor hij in de bioscoop te vertonen is. De geschiedenis van Franz Biberkopf, voormalig transportarbeider, moordenaar en tegenwoordig pooier in het Berlijn van 1928, is namelijk een van de allermooiste films ooit voor televisie gemaakt. Het gelijknamige boek van Alfred Döblin (1929) is een collage waarin alle elementen van de grote stad naar voren komen. Voor de film heeft Fassbinder dat omgezet in een geheel eigen kunstwerk van zo’n 940 minuten. Berlin Alexanderplatz. Met: Günter Lamprecht, Hanna Schygulla, Barbara Sukowa, Gottfried John. In: Filmmuseum, Amsterdam; Filmhuis, Den Haag.