Familie kan verkoop Dow Jones niet blokkeren

Rupert Murdoch heeft lang een oogje gehad op de Wall Street Journal. Nu heeft hij een ongevraagd bod uitgebracht op Dow Jones, de eigenaar van de krant. Murdochs News Corp biedt een premie van zo’n 70 procent ten opzichte van de koers waarop de aandelen van Dow Jones eerder werden verhandeld. Dit bod van 5 miljard dollar waardeert het bedrijf op meer dan zestien maal de winst over 2007.

De familie Bancroft heeft dit bod in eerste instantie afgewezen. Maar omdat Dow Jones als zelfstandig bedrijf veel minder waard is, zal de familie onder druk blijven staan om alle opties te onderzoeken.

De financiële journalistiek wordt een mondiale aangelegenheid en Murdoch gelooft dat de Wall Street Journal daarin een leidende rol kan vervullen. In een interview in 2005 omschreef Murdoch de krant als potentieel „de beste financiële nieuwsbron in dit land en de hele wereld”. Met zijn legendarische kennis van het krantenbedrijf en de mondiale actieradius van News Corp denkt Murdoch waarschijnlijk dat hij buiten de VS méér met de merknaam kan beginnen dan Dow Jones tot nu toe is gelukt. Momenteel heeft de krant slechts 170.000 abonnees in Europa en Azië.

Dow Jones past ook op andere manieren goed bij News Corp. De hoofdredactie van de Wall Street Journal heeft eenzelfde kijk op de wereld als de bejaarde mediamagnaat. De zeggenschap over Dow Jones komt ook goed van pas nu Murdoch op het punt staat de concurrentie met CNBC aan te gaan met de lancering van een zakelijk televisiekanaal, Fox Business. Bovendien wil Murdoch graag de aanwezigheid van News Corp op internet uitbreiden – hoewel er geen voor de hand liggende synergieën zijn tussen zijn jeugdige sociale netwerksite Myspace.com en WSJ.com.

Het begin vorig jaar geïnstalleerde nieuwe bestuur van Dow Jones is erin geslaagd de daling van het aantal abonnees van de Wall Street Journal tot staan te brengen. Maar zelfs als het bestuur zijn uiterste best zou doen, zou de aandelenkoers van Dow Jones vermoedelijk niet in de buurt komen van wat Murdoch biedt.

Gewone aandeelhouders zouden niet aarzelen toe te happen, tenzij er een beter bod langskomt. Maar de beslissing rust bij de familie Bancroft, die via preferente aandelen de zeggenschap over Dow Jones in handen heeft.

De eerste reactie van de familie was de afwijzing van dit bod. Maar dat zal andere beleggers in Dow Jones niet lekker zitten. Zij hebben de afgelopen vijf jaar immers gekampt met negatieve rendementen, terwijl de aandeelhouders van News Corp niets te klagen hadden. Een veiling van Dow Jones blijft de meest waarschijnlijke uitkomst.

Edward Chancellor

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld