Duitsland

Finse fotografes Aino Kannisto fotografeert vaak zichzelf. Ze ensceneert een idylle waarachter irritatie loert. Op de foto Untitled uit 2007 zit een vrouw aan een landelijke tafel. Het venster biedt uitzicht op mooie bomen. Maar waar kijkt de vrouw naar? Naar iets fascinerends en akeligs tegelijk: een volle muizenval? Aan Kannisto’s foto’s kan geen enkele toeschouwer zich onttrekken. Een expositie in Koblenz toont werk van haar maar ook van andere Finse fotografes. Eva Persson en Tiina Itkonen zijn eveneens van de partij en zij maken het publiek zowel met de Finse manier van leven bekend als met het levensgevoel van een zoekende generatie.

T/m 17 juni Ludwigmuseum, Danziger Freiheit 1, Koblenz. Di-za 10u30-17u, zo 11-18u. Inl 0049-2613 040412 en www.ludwigmuseum.org

Glamour van Andy WarholZijn portretten van Jackie Kennedy, Liz Taylor en Marilyn Monroe lijken glamoureus. Maar een morbide ondertoon valt niet te ontkennen. Andy Warhol bevriest de blikken van die mooie vrouwen en hij zet hen op één lijn met een dodelijk onderwerp: de elektrische stoel. De zeefdruk Electric Chair is net zo esthetisch als de sterrenportretten en minstens even lieftallig – een gevaarlijke combinatie. De Staatsgalerie Stuttgart wijdt ter ere van Warhols 20ste sterfjaar een grote tentoonstelling aan de pop-art-kunstenaar. Om de contrasten vermet andere belangrijke kunststromingen in het Amerika van de jaren zestig te markeren hangt Warhols werk naast dat van minimal-art-collega’s als Carl Andre en Donald Judd.

T/m 29 juli, Konrad-Adenauer-Str.30-32, Stuttgart. Di, wo, vr, zo 10-18u, do 10-21u. Inl 0049-71147040301 en www.staatsgalerie.de.

En Verder Musica Bayreuth, festival met renaissance-,barok- en nieuwe muziek, op prachtige plekken in Franken, van 5 t/m 13 mei: www.musica-bayreuth.de;