Delen van dagboeken Reagan openbaar

Doorgaans hield Ronald Reagan elke dag trouw zijn dagboek bij. Maar nadat de Amerikaanse president op 30 maart 1981 ernstig gewond raakte bij een aanslag op zijn leven, kon hij pas elf dagen later zijn verslag van deze maandag afsluiten met: „Neergeschoten worden doet pijn.”

Gisteren publiceerde het blad Vanity Fair delen van de handgeschreven, in kastanjebruin leer gebonden dagboeken die Reagan gedurende zijn presidentschap (1981- 1989) bijhield. Het betreft de voorpublicatie van een boek van historicus Douglas Brinkley, die de vijf bundels bewerkte.

Reagan schrijft op lichtvoetige, ongecompliceerde toon over zware binnen- en buitenlandse politieke onderwerpen. Over de Israëlische aanval op een Iraakse kernreactor, de inval in Grenada, en de door de VS gesteunde oorlogen in Midden-Amerika.

Over de Cubaanse leider Fidel Castro meldt hij: „Inlichtingendiensten stellen dat Castro erg bezorgd over mij is. Ik ben bezorgd dat we niets kunnen verzinnen dat zijn zorgen rechtvaardigt.”

Na een bezoek van prins Charles schrijft hij hoe het personeel de Britse prins een kopje thee brengt: „Gruwelijk genoeg serveerden ze het op onze wijze, met het zakje er nog in. De prins wist niet wat hij met het zakje moest doen en legde het uiteindelijk maar op tafel.”

Andere fragmenten gaan over zijn privéleven. Een dag dat echtgenote Nancy van huis is, sluit hij af met: „Zoals gewoonlijk ben ik eenzaam, net als Rex [de hond].”

De voorpublicatie is te vinden op: www.vanityfair.com