De held van de Waalbrug in korte broek

Tienduizenden bijen streken zaterdag neer op een fietspad van de Waalbrug in Nijmegen. De politie riep de hulp in van imker Theo Straatman uit Huissen. Slechts gekleed in korte broek en shirt met korte mouwen loste hij het probleem op. „Je moet bijen respect geven”, zegt Straatman.

Wat deden die bijen daar?

„Normaal gaan bijen eind mei zwermen. Door het warme weer gebeurt dat dit jaar eerder. Het was al laat op de avond, ze waren de weg kwijtgeraakt en lagen uit te rusten op de brug. Een ongebruikelijke plek, ja. Meestal duiken ze in een conifeer of zoiets. Intussen gaan een paar verkenners op zoek naar een geschikte nestplaats, zoals een holle boom.”

Hoe hebt u de bijen van de brug gelokt?

„Normaal schep ik ze in een korf. Maar daarvoor waait het op zo’n brug te hard. Ik heb de korf gewoon neergezet. Op zoek naar beschutting zijn ze daar uit zichzelf ingekropen. Thuis heb ik de korf leeg geklopt in een houten kast met ramen en graten. Ik hoop dat ze zich ontwikkelen tot een mooi volk.”

Wat is de lol van bijen houden?

„Je leert ieder jaar bij. Een bijenvolk is een eigenzinnige eenheid van zo’n 45.000 bijen. Je moet ze rustig en respectvol benaderen. Daarom werk ik altijd zonder kap of handschoenen.”

Heb je van een hond niet meer lol?

„Insecten zijn niet aanhankelijk. De bijen herkennen me niet. Zo’n volk ververst zich ook om de vijf, zes weken. Ze zijn van je en ook weer niet.”

Wat moet je doen als een bij om je heen zwermt?

„Rustig blijven. En zeker niet proberen zo’n beestje dood te slaan, dan roep je de problemen over je af. Bijen zijn niet in mensen geïnteresseerd, ze gaan vanzelf weer weg.”

Arjen Ribbens