Dans en gezang

Fotograaf Ad Nuis bezoekt bijzondere bijeenkomsten. Vandaag in het tiende deel van ‘posters’ een bezoek aan de West-Friese dansgroep De Spierdijker Dansers.

Dans en gezang Tekst en foto’s Ad Nuis Fotograaf Ad Nuis bezoekt bijzondere bijeenkomsten. Vandaag in het tiende deel van ‘posters’ een bezoek aan de West-Friese dansgroep De Spierdijker Dansers. Het Wapen van de Wogmeer is moeilijk te vinden. Hier oefenen al dertig jaar De Spierdijker Dansers. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Aan de muur hangen schoolposters uit vervlogen tijden, een walvis en het Noorse Hardangerfjord. Voorzitster Annie de Boer-Bakker neemt klokslag acht uur het woord. „Als alle mannen een vrouw zoeken dan kunnen we beginnen, en een beetje snel graag.” Binnen enkele seconden zwieren twaalf paren door het zaaltje. Ze dansen de Boerenschots, de Frühlingsboden, de Gavotte en de West-Friese klassiekers de holka polka, Donder in het Hooi, Zwart laat je scheren en als klapstuk de ijspolka. Uit volle borst wordt meegezongen: „Als het ijstijd is bij ons in ’t boerenland, dan gaan wij aan de schaats en rijden zij aan zij of in een lange rij, van de ien naar de anre plaats.” Buiten blaft een hond. Tekst en foto’s Ad Nuis Serie Posters/ poster in de dekamarkt van Obdam Nuis, Ad

Het Wapen van de Wogmeer is moeilijk te vinden. Hier oefenen al dertig jaar De Spierdijker Dansers. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Aan de muur hangen schoolposters uit vervlogen tijden, een walvis en het Noorse Hardangerfjord.

Voorzitster Annie de Boer-Bakker neemt klokslag acht uur het woord. „Als alle mannen een vrouw zoeken dan kunnen we beginnen, en een beetje snel graag.” Binnen enkele seconden zwieren twaalf paren door het zaaltje. Ze dansen de Boerenschots, de Frühlingsboden, de Gavotte en de West-Friese klassiekers de holka polka, Donder in het Hooi, Zwart laat je scheren en als klapstuk de ijspolka. Uit volle borst wordt meegezongen: „Als het ijstijd is bij ons in ’t boerenland, dan gaan wij aan de schaats en rijden zij aan zij of in een lange rij, van de ien naar de anre plaats.” Buiten blaft een hond.

Tekst en foto’s Ad Nuis