CDA’er pleit voor heffing biodiesel VS

Europese biodieselproducenten moeten worden beschermd tegen oneerlijke concurrentie uit de Verenigde Staten. Dat zegt europarlementariër Corien Wortmann-Kool (CDA).

Wortmann-Kool heeft hierover gisteren vragen gesteld aan Peter Mandelson, de Europees Commissaris van Handel, naar aanleiding van „noodkreten van verschillende Nederlandse, Duitse en Engelse biodieselproducenten”, aldus de europarlementariër.

Biodiesel is milieuvriendelijke diesel uit plantaardige olie, zoals koolzaad- of palmolie. De EU stimuleert de productie en het gebruik van biobrandstoffen als onderdeel van de aanpak van klimaatverandering en om minder afhankelijk te worden van olielanden.

Amerikaanse biodieselbedrijven worden gesubsidieerd door de overheid, waardoor Amerikaanse biodiesel voor ongeveer 15 cent onder de kostprijs op de Europese markt kan worden afgezet. Alleen in Nederland is in januari al ongeveer 30.000 ton Amerikaanse biodiesel geïmporteerd. De Europese producenten blijven hierdoor met enorme overschotten zitten.

Wortmann-Kool: „De levensvatbaarheid van deze nieuwe industrie in Europa komt door de exportsubsidies van de Verenigde Staten in gevaar. We hoeven onze industrie niet te beschermen, maar we moeten deze wel een eerlijke kans geven”. Wortmann-Kool wil dat eurocommissaris Mandelson een importheffing gaat invoeren om oneerlijke concurrentie uit de Verenigde Staten tegen te gaan.

Ook heeft Wortmann-Kool de Europese producenten van biodiesel aangeraden een klacht in te dienen bij de eurocommissaris om deze aan te sporen tot actie. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een eerdere Amerikaanse subsidieregeling voor biodiesel al eens verboden wegens exportbevordering.