Bush in gesprek met Democraten na veto over financiering Irak

Washington. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren overleg gevoerd met de Democratische en Republikeinse leiders van het Congres om een uitweg te vinden uit de impasse over de financiering van de Irak-oorlog. Bush heeft dinsdag zijn veto uitgesproken tegen een wet die hem zou verplichten tot terugtrekking uit Irak. De geblokkeerde noodwet stelde aan het leger 124 miljard dollar beschikbaar voor overzeese operaties. Tegen de wens van Bush in verbond het door Democraten gedomineerde Congres hieraan de voorwaarde, dat uiterlijk vanaf 1 oktober de troepen worden teruggetrokken. Het is voor het eerst sinds de Vietnamoorlog dat het Congres op deze wijze poogt een impopulaire oorlog te beëindigen. Door het veto van Bush komt het door hem gewenste geld niet vrij. De Democraten ontberen de meerderheid die nodig is om het veto ter zijde te schuiven.