Boek uit? Verkopen!

Bij Bol.com kan iedereen sinds vorige week zijn boeken verkopen.

De online handel in tweedehands boeken krijgt een extra impuls.

Tweedehands boeken antiquariaat Foto David Galjaard Galjaard, David

Annet van Riel (30) stond een paar maanden geleden voor haar boekenkast. Alle boeken die ze vanaf haar zesde had gelezen, had ze bewaard. Ze zuchtte. Ze had een nieuw boek, maar ze kon het niet meer kwijt. Haar kasten puilden uit. Er moest wat gebeuren. Maar om de boeken nu aan de straatkant te zetten. Nee, dat zou zonde zijn.

Verkopen op internet was haar oplossing. „Ik ben een behoorlijke internetadept. Ik heb dertig boeken op eBay en Booktrader gezet.” En sinds een paar dagen ook op Bol.com. Annet’s boekenkast doopte ze haar hoekje. Vooral Bol.com bleek een succes. Binnen een dag had ze drie bestellingen. „Van het geld koop ik kinderkleertjes en speelgoed voor mijn dochtertje van vijf maanden.”

Internet geeft menig tweedehands boek een extra leven. Niet alleen antiquariaten verkopen hun boeken online, ook gewone boekenlezers. Na Amazon, Antiqbook en Boekwinkeltjes is er sinds vorige week nog een nieuwe marktplaats voor tweedehands boeken: Bol.com. De online mediawinkel is met 4 miljoen bezoekers per maand een van de best bezochte sites in Nederland. Naast de nieuwe titels die Bol.com aanbiedt, kunnen boekenliefhebbers hun oude leeswaar zelf virtueel uitstallen. Mits het een ISBN-nummer heeft, dus na 1969 is verschenen.

Het online boekenaanbod is groter dan ooit. Want de 50.000 tot 100.000 titels die Bol.com normaal op de site aanbiedt, is een deelverzameling van de 700.000 titels die sinds 1969 zijn uitgegeven, legt Daniël Ropers, directeur van Bol.com Nederland uit. Hij zou graag zien dat ze allemaal te koop zijn op de site. ‘Longtailen’, noemt hij het, naar het boek van Chris Anderson, The Long Tail, Why the Future of Business is Selling Less of More. Producten die weinig afnemers hebben of waarnaar weinig vraag is, kunnen gezamenlijk een groter deel van de markt innemen dan de populaire producten. Bijzonder is dat niet Bol.com, maar lezers zelf invulling geven aan deze ‘lange staart’ door hun eigen boeken aan te bieden. Is Bol.com niet bang dat de tweedehands handel ten koste gaat van de verkoop van nieuwe boeken? Ropers denkt van niet. „Waar het vooral om gaat is dat mensen ons zien als de beste online winkel om boeken te kopen.”

Is dit het einde van het antiquariaat? „Nee”, denkt Eric Kaizer, oprichter van Boekwinkeltjes.nl. Zijn site biedt al vijf jaar een online podium voor antiquariaten én particulieren. De stap van Bol.com betekent volgens hem een impuls voor het tweedehands boek. „Dat zat toch een beetje in een verdomhoekje.” De handel zal steeds meer via internet verlopen. Voor boekbezitters zal de stap naar De Slegte minder vanzelfsprekend zijn als je ook zelf online kunt verkopen. Kaizer: „Het is een hoop gesjouw voor een paar tientjes.”

In antiquariaat De Alkenaer in het historische centrum van Alkmaar is op het eerste oog niet veel te merken van de internethandel. Regelmatig klinkt de deurbel en snelt eigenaar Jan Oyevaar het bezoek tegemoet. Een jonge man met modern lang haar vraagt om Markies de Sade, een gezette veertiger om de Bijenbijbel. En er zijn ook internetbestellingen, via Boekwinkeltjes.nl, vertelt de antiquaar. „Maar in de winkel verkoop ik het tienvoudige.” Ook Bol.com benaderde hem. Daar is hij blij mee. „Ze zeggen dat het een revolutionaire stap is.” Boekenliefhebber Marijke Stokking manoeuvreert intussen door de krappe paden, waar boeken in hoge stapels voor de kasten staan geparkeerd. „Je moet hier wel maatje 36 hebben”, zegt ze terwijl ze met een stapeltje boeken de kassa opzoekt. Nee, voor haar geen webwinkel. „Ik ben geen internettype. Een beetje snuffelen in deze winkel vind ik veel leuker. Bovendien kun je nog eens wat vragen, dat kan op internet volgens mij niet.” Toch verkiest Annet van Riel het web. „Bij het antiquariaat krijg je zo weinig geld voor je boeken.” Maar vindt ze het geen nadeel dat ze voor elk tientje dat ze verdient 2,50 euro afstaat aan Bol.com? „Ja, dat is inderdaad een nadeel. Maar je lift wel ontzéttend mee op hun naamsbekendheid.”

    • Marc Doodeman