Belgie

Luc Tuymans De boeiende, duurste en misschien wel beste Belgische schilder van dit moment is Luc Tuymans. Nieuwe schilderijen en tekeningen van hem zijn onder de titel Les revenants te zien in de Antwerpse galerie Zeno X. De serie is een onderzoek naar macht, zoals vaker bij Tuymans. In dit geval gaat het om zijn fascinatie voor de wereldwijde invloed van de jezuïeten, van de oprichting van de orde in 1534 tot nu. Tuymans laat de toeschouwer in het ongewisse over de precieze betekenis van de beelden, waar een melkachtig licht over lijkt te schijnen: een vol Sint-Pietersplein, de ontmoeting tussen twee hoge geestelijken, duiveluitdrijving, de zeven hoofdzonden. De schilderijen, veelal monumentaal van afmetingen, zijn van een indringend en raadselachtig bijna-realisme, vol spanning.

Luc Tuymans, ‘Les revenants’, Zeno X Storage (schilderijen), Appelstraat 37 en Zeno X Gallery (tekeningen), Leopold de Waelplaats 16, Antwerpen, 21 apr t/m 2 juni, wo t/m za 14-18u. Inl 0032 32161626 en www.zeno-x.com

Kendell Geers In het SMAK in Gent loopt de expositie Irrespective installaties en tekeningen van de in Brussel wonende Zuid-Afrikaan Kendell Geers (1968). Zijn werk loopt over van hevige emoties en agressie, die veelal teruggrijpen op zijn jeugd in het gewelddadige Johannesburg. Fijnzinnigheid is het laatste wat Geers lijkt na te streven, maar zijn beelden missen hun effect meestal niet, zoals een in plastic gevatte installatie van op de vlooienmarkt gevonden vroegere en hedendaagse ‘idolen’ (‘Code-X’) of sperma in een doosje (‘Organically produced in Brussels’).

Kendell Geers, ‘Irrespective’, Stedelijk Museum Actuele Kunst, Citadelpark Gent, t/m 26 aug di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92211703 & www.smak.be

En verder Surrealisme in België 1924-2000 t/m 19 aug BAM, Mons 0032 65405306, www.mons.be