Agent schietpartij Ondiep nu verdachte

De agent die in maart een 54-jarige inwoner van de Utrechtse wijk Ondiep doodschoot, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van doodslag. Tot nu toe werd de politieman als getuige gezien in de zaak.

Volgens het OM heeft de verandering van de status van de politieagent een formele reden. Sinds 2006 wordt standaard aangenomen dat een agent die geweld gebruikt dat legitiem heeft gedaan en dus getuige is en geen verdachte, totdat het tegendeel bewezen is. Maar om het onderzoek naar dit schietincident meer gewicht te geven wil het OM er een rechter commissaris bij betrekken. Daarvoor is het juridisch gezien nodig dat er een gerechtelijk vooronderzoek komt en daar is weer een verdachte voor nodig. „We gaan er dus nu vanuit dat er een strafbaar feit is gepleegd, maar pas aan het einde van het onderzoek wordt duidelijk of dat terecht is’’, zegt woordvoerster Margo Somsen.

Het OM werkt in het onderzoek aan een fysieke reconstructie. „We willen het incident naspelen, om te kijken of de verklaringen kloppen met de praktijk”, zegt Somsen.

De agent schoot op 11 maart de Utrechter vlakbij zijn huis neer, omdat de man met een mes gedreigd zou hebben. De man overleed kort daarna. Het schietincident was in maart aanleiding voor hevige rellen in Ondiep. De wijk werd op last van de burgemeester en politie zes dagen lang afgesloten met hekken.