AC Milan heerst in San Siro

AC Milan bereikt na de ruime winst op Manchester United opnieuw de finale.

Italianen kunnen revanche nemen op Liverpool voor de verloren finale van 2005.

Clarence Seedorf wordt vastgehouden door zijn ploeggenoot Pirlo (rechts) nadat de Nederlander AC Milan op 2-0 heeft gezet in de halve finale tegen Manchester United. Foto AFP AC Milan's Dutch midfielder Clarence Seedorf (C) is congratulated by team-mate midfielder Andrea Pirlo (R) after scoring against Manchester United's during their European Champions League second leg semi-final football match at Milan's San Siro Stadium, 02 May 2007. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI AFP

De laatste keer dat AC Milan een Engelse ploeg een helft lang zijn wil oplegde was in de Champions League-finale van twee seizoenen geleden. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti leidde in Istanbul bij rust met 3-0 tegen Liverpool. Maar de ploeg uit de Engelse havenstad vocht zich terug naar 3-3 en won na strafschoppen de belangrijkste Europese beker voor clubteams.

AC Milan krijgt op 23 mei een herkansing in Athene nadat het gisteren in de halve finales van de Champions League door een sterk gespeelde eerste helft Manchester United uitschakelde: 3-0. Liverpool schakelde dinsdag Chelsea uit.

De wedstrijd in het San Siro-stadion kende in regen en onweer een hectisch begin. Vleugelspeler Cristiano Ronaldo van Manchester United wist na een halve minuut het Italiaanse publiek tot een fluitconcert te verleiden met een mislukte hakbal. Het hoogstandje van de Portugees werd bijna bestraft in de tegenaanval van AC Milan. Uitblinker Kaká schoot de bal echter voor het doel van Edwin van der Sar langs. De Nederlandse recordinternational moest even later wel redding brengen op venijnige schoten van zijn landgenoot Clarence Seedorf en de Braziliaanse international Kaká.

Manchester United leek meer moeite te hebben met het Engels aandoende weer, slaagde er niet in de bal van de eigen speelhelft te krijgen en kwam na tien minuten op achterstand. Seedorf wist de bal na een dieptepass terug te koppen naar de rand van het strafschopgebied, waarna Kaká met een geplaatst schot zijn tiende seizoenstreffer in de Champions League maakte.

De Welshman Ryan Giggs stichtte na twintig minuten met een afstandsschot het enige gevaar in de eerste helft van de aanvalslinie van Manchester United. Wayne Rooney, die vorige week twee doelpunten maakte in de heenwedstrijd op Old Trafford (3-2), kwam op het gladde veld niet verder dan noeste arbeid. Ronaldo, in april verkozen tot beste speler van de Premier League, verslikte zich onder druk van Milan-middenvelder Gennaro Gattuso in zijn lichtvoetigheid.

En dus kreeg AC Milan alle gelegenheid aan te vallen en benutte de thuisploeg vooral de ruimte aan de zijkanten voor de spelopbouw. Manchester United had geen antwoord op het snelle en nauwkeurige combinatiespel van het ‘Italiaanse’ aanvalstrio Kaká, Filippo Inzaghi en Massimo Ambrosini dat werd ondersteund door de middenvelders Seedorf en Andrea Pirlo.

Illustrerend was de 2-0 van Seedorf die na een half uur profiteerde van weifelend optreden van de centrale verdedigers John O’Shea en Nemanja Vidic. De Nederlandse middenvelder behield in een rommelige situatie knap balbezit en schoot de bal buiten bereik van Van der Sar in de hoek. Bijna bereikte AC Milan dezelfde ruststand als twee jaar geleden in Istanbul tegen Liverpool, maar Filippo Inzaghi mikte vlak voor de pauze net naast.

En hoewel Manchester United de tweede helft feller begon, beleefde de koploper van de Premier League geen wederopstanding zoals Liverpool in 2005. Gattuso veroorzaakte twee vrije trappen voor Manchester United met overtredingen op Ronaldo, maar de tegenvallende Portugees had het vizier niet op scherp staan. Ook middenvelder Michael Carrick en de bijna onzichtbare Rooney konden de Braziliaanse doelman Dida niet tot optreden dwingen.

AC Milan, dat ook in defensief opzicht opmerkelijk goed stond opgesteld, leek de pogingen van Manchester United ruim een kwartier aan te zien en nam vervolgens het initiatief weer over. Kansen kreeg de thuisploeg niet, totdat manager Alex Ferguson van Manchester United aanvaller Louis Saha inbracht voor centrale verdediger O’Shea.

Nog geen minuut later profiteerde invaller Alberto Gilardino van de ontstane ruimte in het centrum van de verdediging van Manchester United. De vervanger van Inzaghi faalde niet en scoorde alleen voor doelman Van der Sar eenvoudig met de binnenkant van de rechtervoet de 3-0.

Voor AC Milan, dat voor het seizoen uitsluiting van deelname aan de Champions League wegens betrokkenheid bij het Italiaanse fraudeschandaal ontliep, is het de derde finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi onder het bewind van trainer Ancelotti.

De oud-international trad in 2001 als trainer aan in Milaan en won met de rossoneri in 2003 de Champions League na een strafschoppenserie tegen Juventus. Twee seizoenen later ging het in een penaltyreeks mis tegen Liverpool. Gezien de suprematie van AC Milan tegen Manchester United en het ‘werkvoetbal’ waarmee Liverpool zich dinsdag tegen Chelsea voor de Champions League-finale plaatste is de ploeg uit Italië favoriet, net als twee seizoenen geleden in Istanbul.