1 Grensgebied

Eén van de foto’s van het ‘border film project’, over migranten in het grensgebied tussen Mexico en de VS.

Border Film Project

www.borderfilmproject.com

Over het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten is de laatste jaren veel bericht. Een enorm hekwerk langs de grens moet een oplossing gaan vormen voor de onophoudelijke stroom Latino’s die de grens illegaal oversteekt, op zoek naar een beter leven in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Om ook de menselijke kant van deze problematiek te belichten, startten drie jonge Amerikanen het ‘border film project’. Zij deelden wegwerpcamera’s uit onder groepen aan beide kanten van de grens: illegale migranten aan Mexicaanse kant en patriotten die hen willen tegenhouden aan Amerikaanse kant. Tot op heden hebben ze 73 camera’s teruggestuurd gekregen, 38 stuks van migranten en 35 van patriotten, de zogenaamde ‘minutemen’. Bijna 2.000 foto’s hebben ze zo verzameld. In de VS hebben ze er al meerdere malen mee geëxposeerd. Online is een klein deel van hun verzameling te bekijken. Door zo’n persoonlijke lens komt de problematiek een stuk dichterbij. De stereotypen waartoe de mensen in het grensgebied zijn teruggebracht, blijken lang niet altijd te kloppen. (MM)