Winkeliers stappen uit betalingsoverleg

Nederlandse winkeliers, pompstationhouders en horeca-uitbaters hebben zich teruggetrokken uit het overleg met banken en De Nederlandsche Bank over de invoering van een nieuwe, open Europese betaalmarkt. De winkeliers zijn bang dat het nieuwe internationale betaalsysteem, dat in 2010 moet worden ingevoerd, gedomineerd gaat worden door de grote creditcardmaatschappijen. Dat zou grote tariefsverhogingen tot gevolg hebben.

Bestuurslid Henk van den Broek van Platform Detailhandel heeft dat gisteren bekendgemaakt. Van den Broek, die spreekt namens „alle verkooppunten waar een kassa staat”, voelt zich door zijn gesprekspartners niet serieus genomen. „Ons was gevraagd mee te denken over een soepele invoering van een Europees betaalsysteem. Maar we hebben gemerkt dat we geen enkele invloed hebben. De Europese Unie heeft het nieuwe systeem volledig uitbesteed aan de banken.”

Van den Broek, in het dagelijks leven directeur bij supermarktketen Dirk van den Broek, is bang dat de pinpas, het in Nederland populaire betaalmiddel, straks zal verdwijnen ten gunste van de creditcard, waarbij winkeliers „vijftig maal zoveel” moeten gaan betalen aan transactiekosten. „We zijn helemaal niet tegen een nieuwe betaalmarkt, maar het was juist de bedoeling dat betalingstransacties daarmee goedkoper werden. Dat is toch de gedachte van de Europese markt?”

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt de angst van winkeliers niet gegrond. „Er is concurrentie op de betalingsmarkt, dus op termijn zullen de tarieven dalen.” De NVB is niet bevreesd dat het terugtrekken van winkeliers uit het overleg veel zal uitmaken. „De nieuwe betaalmarkt komt er hoe dan ook.”