waar vier ik de dag van europa?

Europa viert na haar vijftigste verjaardag in maart, volgende week weer feest. Op woensdag 9 mei is het namelijk de Dag van Europa. Op deze dag in 1950 kondigde Robert Schuman, de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal aan. Dit was de voorloper van de EU. Volgende week zijn onder andere de volgende evenementen gepland:

BRUSSEL

Op zaterdag 5 mei opent het het Europees Parlement de deuren van zijn Brusselse vestiging voor belangstellenden. Van 10.00 uur tot 18.00 uur zijn er op en rond het Luxemburgplein tal van evenementen. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.europarl.europa.eu

UTRECHT

Waar moet de EU volgens jongeren naar toe? Deze vraag staat centraal tijdens de Avond van Europa op 8 mei van 19.30 uur tot 23.00 uur in Tivoli de Helling. De avond is georganiseerd door de Europese studentenvereniging AEGEE en de Nationale Jeugdraad. Frans Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken (PvdA), leidt de avond in. Toegang is gratis. Meer informatie op www.tumultdebat.nl

DEN HAAG

Europa in 1 minuut of op 1 m2.; vmbo-leerlingen van scholen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht maakten een film van één minuut of een collage van één vierkante meter over hun visie op de Europese Unie. Op 9 mei om 15.00 uur verzamelen driehonderd scholieren zich in de Tweede Kamer voor de prijsuitreiking van deze wedstrijd. Aansluitend wordt de interactieve tentoonstelling Hoezo EU? geopend. Die beoogt middelbare scholieren bewust te maken van hun stem in Europa. Toegang alleen voor genodigden. Zie verder: www.tweedekamer.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

Dag van Europa

De manifestatie Europa in 1 minuut of op 1 m2 is in tegenstelling tot wat gisteren stond vermeld (pagina 12) voor iedereen toegankelijk. De prijsuitreiking begint om 15.00 uur in de Tweede Kamer, aansluitend vindt een tentoonstelling plaats. Meer informatie: www.tweedekamer.nl

MAASTRICHT

MTV’s Cool Politics brengt op 9 mei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en de Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66) en Jasper van Dijk (SP) samen om over zin en onzin van Europa te debatteren. Ook het publiek mag meedoen. Het debat heeft plaats in la Bonbonnière en begint om 18.15 uur. Aanmelden kan op www.coolpolitics.nl

AMSTERDAM

Lachen om Europa kan volgens de organisatoren van de Nacht van Europa in Felix Meritis aan de Keizersgracht. Op 9 mei is vanaf 19.00 uur tot 02.00 uur gelegenheidvoor debat. Ook kan de bezoeker genieten van cabaret, theater, muziek en film. Onder de aanwezigen onder meer cabaretier Jan Jaap van der Wal, FNV-voorzitter Agnes Jongerius en journalist en schrijver Joris Luyendijk. Toegangskaarten 5 euro per stuk. Meer informatie op www.nachtvaneuropa.nl.

AMSTERDAM

Circus Europa doet op 12 mei het Barlaeus Gymnasium aan. Van 11.30 tot 19.00 uur organiseert de PvdA daar ‘Europese’ workshops en debatten. De dag wordt afgesloten met een toespraak door minister Wouter Bos (Financiën, PvdA). Aanmelden op www.pesdelegatie.nl