Vissenleed

Russen zijn sentimenteel over hun huisdieren, zo heet het. Over hun eigen huisdieren wel te verstaan; dierleed an sich interesseert ze minder. De huisdierenhandel heeft daarom vaak scherpe kantjes. We keken even rond op de ‘volgeltjesmarkt’ Ptitsi Rinok, de huisdierenmarkt van Moskou. Ik zag eerder een tiental puppies die in een soort vissenkom lagen opgestapeld, de natte snuitjes droevig tegen het glas gedrukt. En slangen die de vrieskou overleefden door zich krampachtig om een

vis.jpg

Russen zijn sentimenteel over hun huisdieren, zo heet het. Over hun eigen huisdieren wel te verstaan; dierleed an sich interesseert ze minder. De huisdierenhandel heeft daarom vaak scherpe kantjes.

We keken even rond op de ‘volgeltjesmarkt’ Ptitsi Rinok, de huisdierenmarkt van Moskou. Ik zag eerder een tiental puppies die in een soort vissenkom lagen opgestapeld, de natte snuitjes droevig tegen het glas gedrukt. En slangen die de vrieskou overleefden door zich krampachtig om een colafles met lauw water te wikkelen. Je hoeft niet van de Dierenpartij te zijn om zulks treurig te vinden. Je hoopt dat de mormels een fijn baasje vinden. 

Ditmaal viel vooral het vissenleed op. Kijk eens naar die opgepimpte vissen hier. Dat ligt daar met z’n allen als platgespoten Thaise hoeren voor het raam weg te kwijnen. (Wat kost die kleine gele nr. 15?) De eigenaar beweert dat hun kleur puur natuur is, ik vermoed iets ongezonds en levensverkortends. (Foto Haye Sijperda)

    • Coen van Zwol