Virgin wil ook op VS gaan vliegen

Topman Richard Branson van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic wil „binnen enkele jaren” vanuit continentaal Europa op de VS gaan vliegen, nu dat mogelijk wordt door het onlangs bereikte open skies-akkoord tussen beide continenten.

Branson zegt te willen concurreren met onder meer Air France-KLM, Lufthansa en American Airlines op vluchten op de VS vanaf Parijs, Frankfurt en andere Europese steden. „Branson zal zijn succes in het Verenigd Koninkrijk kopiëren naar de rest van Europa”, zegt analist Howard Wheeldon van consultant BGC Partners. „Hij is er in z’n eentje in geslaagd de positie van British Airways te bedreigen.” Virgin Atlantic vliegt al op de VS vanaf Britse luchthavens, waaronder London Heathrow.

Door het open skies-akkoord mogen Europese maatschappijen vanaf maart volgend jaar vanuit andere landen dan hun thuisbasis op Amerikaanse luchthavens vliegen. De Ierse prijsvechter Ryanair kondigde onlangs ook aan vluchten op de VS te zullen gaan uitvoeren, zodra dat kan. De verwachting is dat Virgin en Ryanair niet de enige zullen zijn. Ook vanuit de VS zullen meer maatschappijen op Europa gaan vliegen.

„Virgin loopt altijd voorop met vernieuwingen”, zegt analist Keith Hayward van de Society of British Aerospace. „Branson gaat niet lijdzaam toezien hoe een stel Amerikaanse nieuwkomers zijn positie op Heathrow zullen proberen aan te tasten.” Trans-Atlantische vluchten vertegenwoordigen voor veel Europese luchtmaatschappijen een belangrijk deel van hun omzet en winst. Zo haalt British Airways er 60 procent van zijn omzet uit. (Bloomberg)