Veto Bush tegen terugtrekken Irak

De Amerikaanse president Bush heeft, zoals aangekondigd, gisteren zijn veto uitgesproken tegen een wet die hem zou verplichten tot terugtrekking uit Irak. Het conflict tussen de Democraten en de regering over de financiering van de oorlog gaat nu een nieuwe fase in. Het is voor het eerst sinds de Vietnamoorlog dat de volksvertegenwoordiging op deze wijze poogt een impopulaire oorlog te beëindigen.

De geblokkeerde noodwet stelde aan het leger 124 miljard dollar beschikbaar voor overzeese operaties. Tegen de wens van Bush in verbond het door Democraten gedomineerde Congres hieraan de voorwaarde, dat uiterlijk vanaf 1 oktober en binnen een half jaar de troepen worden teruggetrokken.

Door het veto hoeft Bush zich daar nu niets van aan te trekken, maar komt het door hem gewenste geld niet vrij. Het was het tweede veto uit Bush’ presidentschap.

Bush zou vandaag vertegenwoordigers van beide politieke partijen ontvangen voor overleg. „De noodzaak om tot daden te komen is urgent”, aldus Bush. Zonder de wet zal het leger geld uit andere posten moeten overhevelen, besparen op trainingsprogramma’s of de vervanging en reparatie van materieel uitstellen, zei Bush.

De Democraten ontberen in beide kamers van het Congres de tweederde meerderheid die nodig is om een presidentieel veto ter zijde te kunnen schuiven.

Democraten volhardden gisteren in hun eisen. De Democratische senaatsleider Harry Reid zei: „Als de president denkt dat hij met zijn veto ons kan tegenhouden invloed uit te oefenen op de richting van deze oorlog, vergist hij zich.”

Republikeinse Congresleden zeiden dat Democraten en de regering tot een compromis moeten komen. Verscheidene van hen suggereerden een oplossing waarbij het oorlogsgeld alleen vrijkomt als de Iraakse regering-Maliki voldoende vooruitgang boekt op bepaalde vooraf vastgestelde criteria qua veiligheid en verzoening. Het Witte Huis zei dit voorstel te steunen, maar alleen als deze criteria niet-bindend zijn. (AP, Reuters)