Uribe begint aan lastig bezoek VS

De Colombiaanse president Álvaro Uribe brengt vanaf vandaag een bezoek aan de VS waarbij hij zich zal moeten verdedigen tegen aantijgingen dat hij nauwe banden heeft onderhouden met extreemrechtse paramilitairen. Uribe zal in Washington bij een sceptisch, door Democraten gedomineerd Congres lobbyen voor een bilateraal vrijhandelsverdrag en de voortzetting van de Amerikaanse militaire hulp aan zijn land.

De rechts-conservatief Uribe ligt in eigen land sinds enkele maanden onder vuur in het zogenoemde ‘parapolitico’-schandaal. Uribes politieke bondgenoten en mogelijk ook de president zelf onderhielden banden met de paramilitaire groepering AUC.

Uribe is in Zuid-Amerika de belangrijkste bondgenoot van de Amerikaanse president George W. Bush. Het land is buiten het Midden-Oosten de grootste ontvanger van Amerikaanse militaire hulp. Dit gebeurt binnen het drugsbestrijdingsprogramma Plan Colombia. Het idee achter dit plan is dat door het bestrijden van de drugsteelt de strijdende groepen in de burgeroorlog verstoken raken van hun belangrijkste inkomstenbron: de drugshandel.

Nu de Democraten sinds november in het Congres een meerderheid bezitten, zetten ze vraagtekens bij de miljarden die Bush in het plan steekt. Volgens hen – en andere critici – is teveel nadruk gelegd op de militaire bestrijding van drugsproductie en wordt cocaboeren niet voldoende legale alternatieven geboden.

Daarnaast is de productie van drugs niet terugdrongen en is de kwaliteit van cocaïne op de Amerikaanse markt de afgelopen jaren juist gestegen. Verder bestaan er grote zorgen over de mensenrechtenschendingen door paramilitairen en het Colombiaanse leger en hun banden met de politiek.

Dit alles was voor de Democratische voorzitter van de ondercommissie van de Senaat voor Buitenlandse Fondsen vorige maand aanleiding het voor 2006 resterende geld voor Plan Colombia te bevriezen. Hij wil opheldering van Uribe voordat hij het geld vrijgeeft.

Ook Uribes lobby voor een handelsverdrag kan lastig worden. Hij zal onder meer een bezoek brengen aan de vakcentrale AFL-CIO. Hij zal zich daar moeten verdedigen tegen het hoge aantal aanslagen op vakbondsactivisten in zijn land, die bovendien vooral door de para’s worden gepleegd.