Turkije opnieuw naar de stembus

Turkije gaat naar de stembus, waarschijnlijk op 24 juni. De regerende AK-partij van premier Erdogan heeft daartoe vanmorgen een verzoek ingediend bij het parlement. Met vervroegde verkiezingen wil Erdogan een uitweg vinden uit de politieke crisis die Turkije beheerst. „Als God het wil, komt Turkije weer op koers”, aldus Erdogan gisteravond tijdens een persconferentie.

Vanochtend leverde Erdogan felle kritiek op het vonnis dat Constitutionele Hof gisteren velde over de in het parlement gehouden stemming voor de verkiezing van een nieuwe president. Het Hof verklaarde die eerste stemronde ongeldig omdat er niet voldoende afgevaardigden aanwezig waren. Erdogan sprak van „een kogel die op de democratie is afgevuurd”.

Dat het parlementaire quorum niet werd gehaald, kwam door een boycot van de strengseculiere CHP-partij. Deze boycotte de stemronde omdat zij de enige kandidaat, Abdullah Gül, niet geschikt acht voor het presidentschap wegens zijn moslimfundamentalistische achtergrond. Maar vandaag onderstreepte Erdogan dat ook hij en zijn Ak-partij geloven in het seculiere staatsbestel.

Salih Kapusuz, parlementslid van de AK-partij, kondigde vandaag aan dat zijn partij vandaag voorstellen gaat indienen om het Turkse politieke systeem op belangrijke punten te veranderen. „Vandaag dienen we een verzoek in bij het Parlement om de president door het volk te laten kiezen voor een periode van vijf jaar”. In het huidige systeem kiest het Parlement de president en wel voor een periode van zeven jaar.

Bülent Arinç, voorzitter van het parlement, zei dat parlementsverkiezingen „de onzekerheid” in Turkije zullen verminderen.

Naar verwachting houdt het parlement morgen een nieuwe eerste stemronde voor een president. De oppositie zal ook die boycotten.

hoofdartikel:pagina 7