Topman van BP weg na leugen over relatie

BP-topman John Browne heeft gisteren ontslag genomen, nadat hij toegegeven had dat hij tegen een rechter had gelogen over zijn relatie met de Canadees Jeff Chevalier. De bestuursvoorzitter van de Britse energiegigant had een rechtszaak aangespannen tegen de krant The Mail on Sunday om publicatie te voorkomen van een verhaal waarin zijn ex-vriend details onthult over hun relatie.

In dat artikel beweert Chevalier ook verregaande hulp van Browne te hebben gekregen voor zijn bedrijf dat handelt in beltonen voor mobieltjes en beschuldigt hij hem ervan btw te hebben ontdoken door contant te betalen voor de renovatie van een flat in Venetië.

Browne ontkent die beschuldigingen met klem, maar gisteren gaf hij toe tegen de rechter te hebben gelogen over de manier waarop hij zijn ex-vriend heeft ontmoet. Hij had gezegd Chevalier toevallig te hebben ontmoet tijdens het sporten. In werkelijkheid begon hun relatie met een telefoontje van Browne aan een escortbureau. Hij zegt die leugen nu te betreuren en af te treden om zijn bedrijf niet „onnodig in verlegenheid te brengen”.

Browne kwam eerder in opspraak door de ontploffing van een Texaanse olieraffinaderij van BP in 2005, waarbij vijftien doden vielen. Ook ging vorig jaar meer dan een miljard liter olie verloren door een lek in een pijpleiding van het bedrijf in Alaska. Toch beschreef president-commissaris Peter Sutherland het vertrek van Browne als een tragedie voor een man die zoveel had betekend voor zijn bedrijf.

Browne, die meer dan tien jaar lang aan het hoofd stond van het olieconcern BP, slaagde er in de jaren negentig in zijn bedrijf van een nationale oliemaatschappij om te vormen tot een mondiaal concern. Hij had al aangekondigd dat hij in juli zou aftreden als bestuursvoorzitter. Door zijn beslissing om eerder te vertrekken loopt Browne een bonus mis van meer dan 3,5 miljoen pond (5,1 miljoen euro).

BP heeft Tony Hayward inmiddels benoemd tot zijn opvolger. (AP)