Test: mobiele tv van Orange en Vodafone (video)

Providers Orange en Vodafone bieden nu – toevallig allebei tegelijk – een mobiel tv-abonnement voor je telefoon aan. Dat betekent dat je reguliere tv-zenders non-stop en voor een redelijk tarief kunt bekijken op een gsm met een UMTS-simkaart. Orange en Vodafone bieden Nederland 1, 2 en 3, maar ook RTL, SBS en Tien en een

mobiele_tv.jpgProviders Orange en Vodafone bieden nu - toevallig allebei tegelijk - een mobiel tv-abonnement voor je telefoon aan. Dat betekent dat je reguliere tv-zenders non-stop en voor een redelijk tarief kunt bekijken op een gsm met een UMTS-simkaart. Orange en Vodafone bieden Nederland 1, 2 en 3, maar ook RTL, SBS en Tien en een aantal buitenlandse nieuwszenders. Voor een meerprijs kun je ook nog pornokanalen bekijken: altijd een leuke ijsbreker in een drukke trein.


De prijs voor de tv-abonnementen is laag gehouden. Voor 7,50 euro per maand kijk je overal televisie waar het UMTS-netwerk bereikbaar is. Bij Vodafone betaal je nog wel 2,50 per maand extra om over onbeperkt dataverkeer via Vodafone Live te kunnen beschikken. Maar dat is beter dan de 50 cent per tien minuten tv-kijken die Vodafone tot nu toe vroeg.
Tot nu toe was UMTS iets voor internetverslaafden en zakenmensen. Is streaming tv kijken op je mobiel een killer-app, zodat nu ook je tante en je buurman naar de winkel rennen om een UMTS-telefoon te kopen? De providers, die eindelijk hun peperdure UMTS-licentie willen terugverdienen, hopen van wel. Maar de mevrouw van de Vodafone-helpdesk is realistisch: „Ik heb al twee televisies.”
De aanbiedingen van beide providers mogen dan op elkaar lijken, er zijn wel verschillen tussen de gebruikte netwerken. Het Orange-netwerk biedt ‘maar’ UMTS-snelheid; die is net voldoende voor streaming video. Vodafone biedt een snellere variant (HSDPA) en kan vermoedelijk een wat stabieler plaatje serveren. In de praktijk verschilt de beeldkwaliteit echter niet of nauwelijks, want de bandbreedte van de videostream is zeer beperkt gehouden (112 Kb/s bij Orange, bij Vodafone is het niet veel beter).

  • Video: mobiele tv op twee telefoons
  • KPN bouwt ondertussen aan DVB-H, een broadcasting- techniek à la Digitenne. Ook daarmee kun je tv kijken op je telefoon. KPN wil in de tweede helft van dit jaar beginnen met DVB-H. Nadeel: er is wel een speciale gsm voor nodig. Lees hier meer over DVB-H

      • Marc Hijink