Televisie Voorkeur

Keurmeester en kok Rob Geus inspecteert de Nederlandse keukens in het programma De smaakpolitie. SBS6, 21.30-22.30u. Foto SBS6 DE SMAAKPOLITIE Rob Geus Foto datering: 2004 foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma - © KIPPA foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. Kippa

actualiteiten

EénVandaag. Duizenden Marokkaanse jongens proberen via de havenstad Tanger illegaal Spanje te bereiken. Daar veranderen hun dromen in een nachtmerrie. Verder: op de Veluwe geldt de hoogste droogtecode wegens het gevaar voor bosbranden. Parkeren buiten speciaal aangelegde plekken is verboden, omdat de katalysator van een auto spontaan gras en hei kan laten ontbranden. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Vijf jaar geleden maakte dierenrechtenactivist Volkert van der G. een einde aan het leven van Pim Fortuyn. In gesprekken met acteur Helmert Woudenberg, die voor een toneelstuk in de huid van de vermoorde politicus kroop, en met Fortuyns boezemvriend Hans Broekhuisen wordt de vraag gesteld hoe Fortuyn tegen het Nederland van nu zou aankijken. Ned.2, 20.25-2-0.50u.

Nova. Onder meer aandacht voor het verkiezingsdebat tussen de Franse presidentskandidaten Ségolène Royal en Nicolas Sarkozy. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Uruzgan Kamp Holland: Zwaar gewond. Docudrama over het ‘gewone leven’ van zes militairen op missie in Uruzgan. In deze aflevering komt Thijs na een zelfmoordaanslag zwaargewond terug op de basis, zijn ouders in Nederland zijn zeer bezorgd. Boordschutter Dennis gaat op patrouille en Joyce vindt dat geen prettig vooruitzicht. Ned. 2, 20.50-21.25u.

Le voyage des femmes de Zartale. Documentaire over een aantal Afghaanse vrouwen en hun strijd tegen tuberculose en tegen de traditionele mannencultuur die medische zorg voor vrouwen bemoeilijkt. In het bergdorpje Zartale in de centrale provincie Ghorr heeft een aantal vrouwen tuberculose. In het dorp zijn geen moderne medische voorzieningen en wanneer de middeltjes van de Mollah-genezer uitgeput zijn, zit er niets anders op dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan, een voettocht van twee dagen. Maar niet alle vrouwen kunnen naar het ziekenhuis. België 2 (Canvas), 23.20-0.10u.

My small breasts and I. Documentaire over drie vrouwen die vinden dat ze te kleine borsten hebben en die alles proberen om een vollere boezem te krijgen. BBC1, 23.45--0.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Compilatie uit het afgelopen seizoen met o.a. schrijver Harry Mulisch, premier Balkenende en acteur Rutger Hauer. Ned.3, 19.25-20.30u.

Knevel & Van den Brink. Gasten onder anderen Heleen Mees, juriste en columniste, die vertelt over haar betrokkenheid bij de presidentscampagne van Hillary Clinton. Verder de onlangs geridderde pianist Wibi Soerjadi. Ned.1, 23.15-0.10u.

informatief

Car Wars: Running for cover. Op stap met de Tactical Vehicle Crime Unit in Manchester, die bestaat uit 24 man in onopvallende, opgevoerde auto’s die autodiefstal en andere criminaliteit bestrijden. BBC1, 21.30-22.00u.

Endspurt in den Elysee. Programma over de verkiezingen in Frankijk. ARD, 21.45-22.15u.

Profiel: Gezina van der Molen (1892-1978). Portret van de eerste vrouw die aan de Vrije Universiteit een doctorstitel haalde, een verzetsheldin in de oorlog maar ook een steile calvinist was. Aan de hand van gesprekken met mensen die haar persoonlijk gekend hebben wordt een beeld van haar leven geschetst, met onder meer haar weigering om een Ariërverklaring te ondertekenen, de redding van tientallen joodse kinderen uit de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, haar hoogleraarschap internationaal recht, de tegenwerking van haar politieke ambities door de Anti-Revolutionaire Partij en haar verzwegen lesbische geaardheid. Ned.2, 22.50-23.30u.

Cinema.nl. Filmmagazine met onder anderen regisseur Darren Aronofsky en actrice Rachel Weisz over de film The Fountain (2006), een reportage uit 1980 met daarin een interview met Rainer Werner Fassbinder over zijn meesterwerk Berlin Alexanderplatz, de televisieserie die te zien zal zijn bij het filmmuseum. Verder vertelt castingdirector Hans Kemna over de naakte Rutger Hauer in Blade Runner en bekijkt Paul Rigter de Bollywoodfilm in Nederland. Ned.2, 23.35-0.05u.

amusement

Andermans veren: kleding. Selectie van lachwekkende, ontroerende, bekende én onbekende fragmenten uit de wereld van cabaret, theater en televisie, met kleding als thema. Met onder anderen Eric van Sauers, Toon Hermans, Brigitte Kaandorp, Bert Klunder, Paul van Vliet, Urbanus en als gast Gerard Cox. Ned.2, 21.25-22.00u.

sport

Snooker. Rechtstreeks verslag van de wedstrijden om het WK snooker, later op de avond gevolgd door samenvattingen. BBC2, 20.00-22.00u. & 0.20-3.00u.

NOS UEFA Champions League: AC Milan-Manchester. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met in de rust een voorlopige analyse en nabeschouwing van de returnwedstrijd in de halve finale, vanuit het San Siro stadion in Milaan tussen AC Milan en Manchester United. Ned.3, 20.10-23.10u.