Televisie Film van de dag

Hortense (Marianne Jean-Baptiste, rechts) toast na hereniging met haar biologische moeder Cynthia (Brenda Blethyn) in Secrets & Lies (Mike Leigh, 1996, GB/F) Secrets And Lies Year: 1996 Director: Mike Leigh Brenda Blethyn Marianne Jean-Baptiste Palme d'or at the International Cannes Film Festival in 1996 PHOTOS12

Secrets & Lies. Ontroerende tragikomedie over de ongelukkige levens van een broer en een zus die uit elkaar gegroeid zijn. Maurice (Timothy Spall) is een goeiige portretfotograaf die materieel niets te klagen heeft, maar die lijdt onder kinderloosheid en de slechte relatie tussen zijn vrouw Monica en zijn zuster. Cynthia is een neurotische veertiger die samen met haar dochter een armoedig en door ruzies beheerst bestaan leidt in een vervallen arbeiderswijk. Het leven van Cynthia verandert volkomen met een telefoontje van Hortense, een jonge zwarte opticien die er na de dood van haar adoptie-ouders achter is gekomen dat Cynthia haar biologische moeder is. Cynthia (Brenda Blethyn) bloeit op door het contact met Hortense. Tijdens een barbecue bij Maurice wordt schoon schip gemaakt met alle ‘geheimen en leugens’ die de familieverhoudingen al jaren verzieken.(Mike Leigh, 1996, GB/F), België 2, 20.50-23.20u.

André Waardenburg