Staking grote haven van China

In de haven van Shenzhen, na Shanghai China’s belangrijkste economische toegangspoort, zijn meer dan vierhonderd dokwerkers in staking gegaan. Ze eisen loonsverhoging en meer rustdagen. Ook in het iets zuidelijker gelegen Macau was het gisteren op de Dag van de Arbeid onrustig. Daar liep een demonstratie van arbeiders uit de hand. Een man raakte gewond door vermoedelijk een afgewaalde politiekogel.

De staking in Shenzhen brak maandag rond middernacht uit onder kraandrijvers en chauffeurs van de Chiwan Container Terminal, aldus de in het naburige Hongkong verschijnende krant Wen Wei Po. De afhandeling van goederencontainers is stil komen te liggen. Volgens de arbeiders werken ze in drukke tijden meer dan twaalf uur per dag, maar krijgen ze daarvoor niet extra betaald.

Het is al de tweede keer binnen een maand dat arbeidsonrust uitbreekt in de haven van Shenzhen, een van de grootste in de wereld. Vorige maand gingen honderden arbeiders van de Terminal van Yantian twee dagen in staking. Volgens verschillende bronnen ging de bedrijfsleiding akkoord met een loonsverhoging van 3 procent. Volgens de South China Morning Post kregen de arbeiders ook het recht zich te organiseren in een vakbond. Maar die wordt wel gecontroleerd door het management van Yantian.

Vrije vakbonden zijn in China verboden. Toch komen met name in het economisch welvarende zuidoosten vaak arbeidsconflicten aan de oppervlakte. Meestal gebeurt dat bij ondernemingen die juist wegens de goedkope arbeidskracht hun fabrieken hebben neergezet in China. Als de loonkosten stijgen, zoals ook in China gebeurt, zijn ze geneigd de productie naar elders te verhuizen. Maar de arbeiders in Shenzhen verkeren in een strategische positie. De overslaghavens kunnen nu eenmaal niet worden verplaatst. Volgens de South China Morning Post verdienen de havenwerkers gemiddeld 381 euro in de maand, drie keer zoveel als de gemiddelde arbeider in China krijgt.

In Macau speelt een ander probleem: daar werd gisteren geprotesteerd tegen corruptie van het lokale bestuur en tegen het feit dat Chinezen van elders banen inpikken. Om de 1 mei betoging in de hand te houden schoot de politie vijf keer in de lucht.