Snel opereren heup helpt het ziekenhuis maar niet de patiënt

rotterdam. Het snel opereren van mensen met een gebroken heup, een van de maatstaven voor de kwaliteit van Nederlandse ziekenhuizen, blijkt in de praktijk niet beter voor de patiënten. Dat tonen artsen van de academische ziekenhuizen van Utrecht en Rotterdam aan in het zaterdag verschenen Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Alleen de conditie van de patiënt bepaalde de kans om binnen enkele maanden te sterven en om ziek te worden na de operatie. De artsen waarschuwen daarom dat ”(te) vroeg opereren [...] moet worden voorkomen”, althans voor patiënten die er slecht aan toe zijn. Voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg is snel opereren (uiterlijk de volgende dag, vaak binnen 24 uur) een van de `prestatie-indicatoren` die sinds 2003 worden gehanteerd. Ziekenhuizen die bij minder dan 70 procent van de patiënten die termijn halen, worden verder onderzocht. Overigens geldt dat ook al voor ziekenhuizen die iedereen op tijd opereren.