Salade van asperges en lamsham

Lunch voor 4 personen:12 aspergeszout, peper3 - 4 sneetjes (oud) brood1 teen knoflookolie12 kwarteleitjes of 4 kleine eierenklontje boter100 g lamsham of parmaham100 - 150 g fijne slamelange (veldsla, frisée) Dressing: 1,5 - 2 eetlepels balsamicoazijn0,5 theelepel honing of suiker1 theelepel mosterd4 eetlepels olijfolie2 eetlepels notenolie1 eetlepel fijngesneden peterselie

Koop asperges van gelijk formaat. En vers natuurlijk; dat kun je zien maar ook horen: verse exemplaren knisperen als ze langs elkaar strijken. Ze bestaan uit water, nog eens water, en dat heerlijke tikje extra, goed voor slechts 16 calorieën per 100 gram.

Leg de asperges voor het schillen even in koud water. Schil ze met een dunschiller vanaf de kop. Snijd er het harde kontje (ongeveer twee centimeter) af. Leg de asperges in een pan, dompel ze in water en kook ze met zout 3 tot 5 minuten. Laat ze 1 uur of langer afkoelen in het kookwater. Ze moeten onder water blijven; leg er een gewicht op, bijvoorbeeld een bordje of een deksel. Verwarm ze nog even vlak voor het serveren en giet ze af. Ze zijn nu beetgaar.

Pel en snipper de knoflook. Haal de korst van het brood en snijd de sneetjes in dobbelstenen. Verhit een scheut olie met de snippers knoflook in een koekenpan. Schep de snippers als ze lichtbruin zijn uit de olie. Ze maken plaats voor de broodblokjes. Schep die er ook uit zodra ze lichtbruin zijn en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Maak rolletjes van de ham. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar, met wat zout en peper. Maak de sla schoon. Meng de dressing door de sla en verdeel de salade over vier borden. Bak de eitjes in wat boter in een of twee koekenpannen tot spiegelei. Snijd de warme asperges in drieën en verdeel de stukken met de ham, eitjes en croutons over de salade.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: fris, koel, knapperig groen