Pim Fortuyn, Wim-Lex en slimme Katja

1Zondag is het vijf jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Voor de publieke omroepen is dat aanleiding om er drie programma’s over uit te zenden. De commerciële omroepen doen niets. Ze houden niet van agendajournalistiek (vijf, tien, twintig jaar geleden gebeurde...) of ze zijn vergeten dat Pim Fortuyn ooit heeft bestaan. Documentairerubriek Zembla maakte met oud-LPF’ers een reconstructie van de maanden na de moord door Volkert van der G. De makers beloven nieuwe feiten: ze hebben een aantal door Fortuyn geschreven brieven gevonden in het partijkantoor De Kubus in Rotterdam.

Voor een TV Show special compileerde Ivo Niehe twee oude interviews die hij hield met Pim Fortuyn, waarvan de laatste in het huis van Fortuyn in het Italiaanse Provesano, niet lang voor zijn dood. Fragmenten die toentertijd in de montage zijn gesneuveld, haalden nu wel de uitzending.

Aan het eind van de avond maakt Felix Rottenberg in een discussieprogramma de balans op van de politieke carrière van Fortuyn. Wat is zijn erfenis? Zelf interviewde Rottenberg Fortuyn meer dan eens. Hij was daar heel zenuwachtig voor geweest, schreef hij in zijn column in Het Parool, omdat Fortuyn in „ijzersterke conditie” was. De drie programma’s worden op drie verschillende netten uitgezonden maar overlappen elkaar nauwelijks (een paar minuten). Zappen en doorkijken dus.

Zondag, Zembla, Ned. 3, 20.40 u. TV Show: Pim Fortuyn: hij had er zin an. Ned. 1, 21.25 u. Nova/Den Haag Vandaag: Vijf jaar na Fortuyn. Ned. 2, 22.10 u.

2Omdat kroonprins Willem-Alexander veertig is geworden, maakte royaltywatcher Peter van der Vorst een drieluik over hem en prinses Máxima. Het eerste deel gaat over hun jeugd (morgen), het tweede over hun liefdesleven (10 mei). En in het derde deel kijkt Van der Vorst vooruit: naar het koningsschap van Willem-Alexander (17 mei). Voor het portret mocht RTL de prins niet interviewen; dat was voorbehouden aan de NOS, die vrijdag al een portret uitzond waarvoor de prins een jaar gevolgd mocht worden.

Donderdag, RTL 4, 21.00u.

3Kun je slimmer worden in een week tijd? Actrice en presentatrice Katja Schuurman denkt van wel. Met eenvoudige trucs, zoals douchen in het donker en met je linkerhand tandenpoetsen – als je rechtshandig bent – kun je je hersens fit houden. Een aantal deelnemers ondergaat aan het begin en aan het einde van de week dezelfde intelligentietests om te zien of ze slimmer zijn geworden.

Maandag 7 tot en met 14 mei, Ned. 3, 19.25u. Web: www.omroep.nl/bnn

Merel Thie

    • Merel Thie