Persvrijheid Ethiopië meest verslechterd

In Ethiopië is de persvrijheid het meest verslechterd de afgelopen vijf jaar. Uit een rapport van de Amerikaanse organisatie Committee to Protect Journalists –gepubliceerd voorafgaand aan de Dag van de Persvrijheid – blijkt dat de Ethiopische regering de onafhankelijke media zwaar heeft tegengewerkt. Kranten werden gesloten, journalisten belandden in de cel of gingen in ballingschap. Andere kranten pasten zelfcensuur toe. Alleen al in 2006 hebben de Ethiopische autoriteiten acht kranten in de ban gedaan en twee buitenlandse correspondenten uitgezet.

Ethiopië is niet alleen actief tegen de gedrukte pers. Het land in de Hoorn van Afrika blokkeert bovendien kritische websites en „miljoenen” weblogs, aldus OpenNet Initiative, een samenwerkingsverband van de universiteiten van Harvard, Toronto, Cambridge en Oxford, dat internetgebruik bestudeert. OpenNet Initiative zei gisteren dat Ethiopische burgers dankzij interventie van de regering niet kunnen kijken naar websites die op enige wijze gerelateerd zijn aan de oppositie en bepaalde weblogs. De regering ontkent de beschuldigingen van ‘cybercensuur’. „We hebben af en toe technische problemen”, reageerde minister van Informatie Zemedkun Tekle.

Maar volgens onderzoeksleider Robert Faris van OpenNet is met testen door vrijwilligers in Ethiopië bewezen dat de websites worden tegengehouden. De Ethiopische blokkades zijn onderdeel van een trend, stelt Faris. Vijf jaar geleden filterden alleen China, Iran en Saoedi-Arabië het internet. Nu doen 24 landen dat.

Weinig Ethiopiërs hebben toegang tot internet: twee op de duizend (cijfers 2005). Daar staat tegenover dat er flink wordt geblogd, zowel door anonieme bloggers in de hoofdstad Addis Abeba als door politiek actieve Ethiopiërs in de VS en Europa. (Reuters)

De tien landen met minste persvrijheid: www.cpj.org