Omslag in zicht

Zondagmiddag verwachten we de eerste regen van betekenis sinds 21 maart. De middagtemperaturen zullen vervolgens een stuk lager uitkomen. Als de berekeningen kloppen, zitten we volgende week maandag niet alleen in de regen, maar ook met maxima rond 16 graden. En dergelijke temperaturen zijn dan eindelijk weer normaal voor de tijd van het jaar.

Vanavond neemt de wind geleidelijk af. Dat is vooral te merken in de zuidelijke helft van het land waar de wind het stevigst was. In het noorden staat een licht briesje vanaf het water en kunnen enkele wolkenvelden vanaf de Noordzee binnendrijven. Mogelijk vormt zich daar ook een mistbank. Elders is het helder en op de koudste plek koelt het af tot een graad of 4. Dat de lucht al een beetje vochtiger wordt, merken we morgenmiddag. Er vormen zich een paar kleine stapelwolken. Verder is het zonnig en er steekt een overwegend matige noordoostelijke wind op. De temperatuur aan de kust is 14 tot 17 graden, landinwaarts wordt het 20 tot 23 graden.

Vrijdag en zaterdag zal de wind geleidelijk overal vanuit het noorden gaan waaien en ook iets toenemen in kracht. In de kustprovincies wordt het lastig om nog maxima van 20 graden te halen. Elders lukt dat nog gemakkelijk. Vanaf zondag verandert de luchtcirculatie in Europa. Spanje, Frankrijk en Italië raken de huidige buiigheid kwijt. De neerslagzones trekken dan vanaf de oceaan het westen van Europa in.