nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Expeditie Europa in Oekraïne. In een verbouwde Mercedes vrachtwagen zijn Hans Beerekamp en Janine Prins op reis langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. Ze zijn nu in Oekraïne. „U kraïna betekent zoiets als ‘in de grensstreek’, en grensgebied is Oekraïne altijd geweest, buffer tussen verschillende grote rijken. Misschien zijn er daarom ook zo veel burchten, kastelen en andere vestingwerken. Ze zijn goed voor het toerisme, dat in de week rond de eerste mei, als de hele voormalige communistische wereld vrij heeft, behoorlijk op gang komt. Vooral uit Polen, waar je voor een zloty bijna twee Oekraïense hryvnia kunt kopen, stromen de bussen toe. Er zijn in het westen van Oekraïne steeds meer cafés, terrassen en restaurants te vinden, om van de souvenirkraampjes maar te zwijgen.” www.nrc.nl/ee Prins, Janine

Opblaastank. Correspondent Coen van Zwol schrijft op zijn Weblog Moskou over een opmerkelijke belegering van de ambassade van Estland door ‘jeugdbendes’ van het Kremlin. Rusland is boos omdat de Esten een oorlogsmonument in Tallinn hebben verplaatst.

„Kosten noch moeite zijn gespaard: voorbedrukte hesjes, vlaggen, stickers, posters, tenten, warm eten, zakgeld, draaitafels. Het is best een vrolijke houseparty. En als ambassadeurs last hebben van het lawaai dan hoeven ze slechts de politie te bellen en het geluid gaat meteen twee puntjes lager.” Van Zwol maakte een video van de strak georganiseerde demonstratie. Deze is te bekijken op zijn weblog, net als andere filmpjes uit zijn standplaats Moskou.

www.nrc.nl/moskou

Expeditie Europa in Oekraïne. In een verbouwde Mercedes vrachtwagen zijn Hans Beerekamp en Janine Prins op reis langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. Ze zijn nu in Oekraïne. „U kraïna betekent zoiets als ‘in de grensstreek’, en grensgebied is Oekraïne altijd geweest, buffer tussen verschillende grote rijken. Misschien zijn er daarom ook zo veel burchten, kastelen en andere vestingwerken. Ze zijn goed voor het toerisme, dat in de week rond de eerste mei, als de hele voormalige communistische wereld vrij heeft, behoorlijk op gang komt. Vooral uit Polen, waar je voor een zloty bijna twee Oekraïense hryvnia kunt kopen, stromen de bussen toe. Er zijn in het westen van Oekraïne steeds meer cafés, terrassen en restaurants te vinden, om van de souvenirkraampjes maar te zwijgen.”

www.nrc.nl/ee