No Impact Man

organic.jpgGesprek onder vrienden. Gehoord van de No Impact Man? Deze New Yorker was er zat van maar met zijn vinger naar anderen te wijzen, te blijven klagen over alle verpakkingen die hij in winkels kreeg (1 broodje: verpakt in papier, stapel servetjes, pastic bestek, zakje ketchup, zakje mayo, plastic tasje er omheen) dat hij zelf iets wilde doen.

Hij heeft zichzelf een hele lijst aan verboden opgelegd, met als doel de leefwereld om hem heen minder te vernielen.
Geen tijdschriften
Geen kranten
Geen wc-papier
Geen vliegtuigen
Geen treinen
Geen auto’s
Geen plastic zakken
Niets nieuws kopen.

Colin Beavan was ook bij The Colbert Report (binnenkort ook in Nederland, op Comedy Central. Het oude The Box):

De No Impact Man koopt dus nu veel biologisch voedsel (heet hier organic), vermoed ik, maar voor alles geldt: het moet binnen een straal van 250 mijl van zijn woning geproduceerd zijn. Anders moet het weer vervoerd worden, en vervoer is uitstoot, en uitstoot is slecht.

Waarop zich een gewetensconflict voordeed bij een van mijn vrienden. Hij winkelt bij Fairway, een supermarkt die grossiert in organic producten. Maar daar gaat hij wel met de auto heen. Zijn (helaas niet al te retorische) vraag: ben ik dan verkeerd bezig?

Ben wel benieuwd: zou dit werken in Nederland? Vind je dat het ook jouw verantwoordelijkheid is om niet alleen te klagen maar ook te doen? Of hebben Amerikanen een achterstand in te lopen?