Nieuwe verkiezingen in Turkije

De Turkse minister-president Erdogan gaat het parlement vragen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Ook wil hij de grondwet wijzigen zodat de president voortaan door het volk gekozen zal kunnen worden. Dat zei Erdogan gisteren in reactie op het annuleren van de eerste stemronde van de huidige presidentsverkiezing door het Constitutionele Hof. In Turkije kiest nu het parlement nog de president en vrijdag had de eerste stemronde plaats. Maar het Constititutionele Hof heeft die ronde gisteren ongeldig verklaard omdat er simpelweg niet genoeg parlementsleden in de zaal aanwezig waren.

De uitspraak is een grote overwinning voor de streng-seculiere oppositiepartij CHP. Deze boycotte de zitting van vrijdag omdat zij de enige kandidaat voor het presidentschap, Abdullah Gül, te gelovig vindt. Gül, minister van Buitenlandse Zaken en prominent lid van de AK-partij van premier Erdogan, heeft een echtgenote die een hoofddoek draagt en begon zijn politieke carriere als moslim-fundamentalist.

Zondag demonstreerden in Istanbul naar schatting 700.000 mensen in Istanbul tegen de kandidatuur van Gül. Het Turkse leger, van oudsher de beschermer van de seculiere staat in Turkije, had vrijdag al laten weten dat het zich grote zorgen maakt over de vermeende ‘islamisering’ van Turkije. Als Gül president zou worden en Erdogan premier blijft, zouden de twee belangrijkste politieke functies in Turkije in handen komen van diepgelovige politici. „Zij willen van Turkije een soort Iran maken”, zeiden demonstranten zondag. Overigens heeft Gül zelf vele malen zijn trouw uitgesproken aan de seculiere staat in Turkije en staat hij in Europa bekend als een gematigd politicus.

De Turkse zakenwereld dringt al enige tijd op vervroegde verkiezingen aan omdat de voortdurende politieke onzekerheid Turkije schade aan doet. Op langere termijn, zo stelt econoom na econoom op de Turkse televisie, leidt de politieke crisis ertoe dat met name buitenlandse investeerders nog eens extra zullen nadenken voordat ze geld investeren in Turkije.

    • Bernard Bouwman