Murdoch brengt bod uit op Dow Jones

De familie Bancroft heeft een bod van News Corp, het mediaconcern van Rupert Murdoch, op Dow Jones afgewezen. De familie heeft een controlerend belang in het financieel persbureau. Murdoch bood 5 miljard dollar (3,7 miljard euro).

Dow Jones is onder meer uitgever van zakenkrant The Wall Street Journal. News Corp spreekt over een „vriendelijk” bod. De vakbond van Dow Jones-werknemers heeft zich echter direct negatief uitgelaten omdat de journalistieke onafhankelijkheid van de krant in gevaar zou zijn. Dow Jones is beursgenoteerd. De familie Bancroft heeft een minderheidsbelang van ruim 24 procent, maar een meerderheid van de stemmen. Gisteravond liet Dow Jones weten dat de familie een overname met iets meer dan 50 procent van de stemmen zou blokkeren.

Dow Jones maakte na een verlies in 2005 vorig jaar 38 miljoen dollar (28 miljoen euro) winst . Na de bekendmaking van het bod steeg het aandeel Dow Jones gisteren met 58 procent. News Corp biedt 60 dollar per aandeel, 65 procent boven de slotkoers van maandag.

De afgelopen 19 maanden werd er niet zo veel in opties Dow Jones gehandeld als afgelopen maandag, de dag voorafgaand aan het bod. „Iemand wist dat het eraan zat te komen”, zegt J. Najarian van onderzoeker naar handel met voorkennis Monster.com tegen persbureau Bloomberg.

Murdoch bezit wereldwijd ruim 170 kranten, waaronder The Times in Groot-Brittannië en The New York Post in de VS. Daarnaast is News Corp eigenaar van netwerkwebsite MySpace en de Amerikaanse tv-zender Fox News. Later dit jaar begint het bedrijf een tv-zender voor de zakelijke markt.

The Wall Street Journal is Dow Jones’ bekendste titel. De krant is met een oplage van ruim twee miljoen het op één na grootste dagblad van de VS. Volgens vakbond Independent Association of Publishers’ Employees zijn werknemers „van hoog tot laag” fel tegen de mogelijke overname gekant. „Murdoch staat erom bekend dat hij kwaliteit en onafhankelijkheid vermorzelt”, stelt de vakbond. „Er is geen reden aan te nemen dat hij Dow Jones of ‘The Journal’ anders zal benaderen.”

De Amerikaanse krantenmarkt staat onder druk door teruglopende advertentie-inkomsten. Ook is de totale oplage het laatste half jaar met 2 procent teruggelopen. Vorige maand werd Tribune Co. uit Chicago door een vastgoedmiljardair van de beurs gehaald.