Miraculeus einde van de alleenheerschappij

cd gitaar- rock Dinosaur Jr: Beyond PIAS *****

cd gitaar- rock

Dinosaur Jr: Beyond

PIAS

Als twee ridders stonden ze tegenover elkaar op het podium, meppend met hun gitaarhalzen alsof het zwaarden waren. Dinosaur Jr mocht dan twintig jaar geleden als een van de invloedrijkste gitaarbands gelden (en Neil Young de koosnaam Dinosaur Sr bezorgen), de drie leden hebben er nooit van genoten. De dictatoriale leiding van zanger-gitarist, ijskonijn en eeuwige zwijger J Mascis dreef bassist Lou Barlow tot waanzin. Drummer Murph probeerde zelfs – al dan niet slaapwandelend – zijn bandleden de nek om te draaien.

Dat ze het drie platen met elkaar uithielden mag opmerkelijk heten. Dat ze in 2005 weer samen gingen toeren was onverwacht. Maar dat er nu een plaat uitkomt, Beyond, is een heus mirakel. Zo zijn ellenlange solo’s en bombastische franjes (paukengeroffel, panfluiten, trompetgeschal) verdreven voor spetterende melancholische gitaarrock. En Barlows wraak is zoet: hij levert met het wiegeliedje Back to your Heart en Lightning Bulb de beste nummers af en degradeert zijn oude dictator tot brave achtergrondgitarist. En hoewel de Dinosaur Jr -leden eigenlijk alleen de lichamelijke leeftijd hebben bereikt die ze geestelijk al als jonge belofte bezaten, is dit een geoorloofde rockreünie. Lang leve de veertigplussers.