Melkert: Paul Wolfowitz sprak niet de waarheid

De president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, heeft het bestuur van de bank maandag tijdens een hoorzitting een verkeerde voorstelling van zaken gegeven toen hij zei dat de Ethische Commissie op de hoogte was van de regeling die werd getroffen voor zijn vriendin Shaha Riza.

Dat stelt Ad Melkert, destijds voorzitter van de Ethische Commissie van de Wereldbank. „Wolfowitz heeft niet de waarheid gesproken”, aldus Melkert gisteravond in het televisieprogramma Nova. Melkert lichtte gisteravond in een verklaring toe wat zijn positie was toen hij zelf door het bestuur van de Wereldbank werd gehoord. „Wij zouden een akkoord hebben gegeven aan de zeer bijzondere voorwaarden voor mevrouw Riza, en dat was absoluut niet het geval”, stelt Melkert.

Riza, die bij de Wereldbank werkte, moest worden overgeplaatst omdat zij een relatie had met Wolfowitz, die in 2005 aantrad als president. Een promotie was gerechtvaardigd omdat haar carrière werd onderbroken, stelt Melkert. Maar de Ethische Commissie heeft zich nooit bemoeid met de precieze arbeidsvoorwaarden, omdat dit haar taak niet is. Wolfowitz had volgens Melkert de zaak moeten overlaten aan zijn ondergeschikten, maar heeft zich er zelf mee bemoeid. Melkert weigerde zich uit te laten over de wenselijkheid dat Wolfowitz aftreedt.

De druk op Wolfowitz om af te treden neemt toe. Vijf voormalige bestuurders van de Wereldbank uit Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia en Mexico vragen nu ook om zijn onmiddellijke aftreden, „omdat hij de geloofwaardigheid van de Wereldbank ondergraaft”. De vijf zijn allen voormalige ministers van Financiën. Hun oproep is vanochtend als brief gepubliceerd in de Financial Times.