Loezjkov roept op tot boycot van Estland

De ruzie tussen Estland en Rusland over de ‘Bronzen Soldaat’ is gisteren verder geëscaleerd. In Moskou riep burgemeester Joeri Loezjkov op tot een boycot van „het fascistische Estand”. In Tallinn weigerde de minister van Buitenlandse Zaken te praten met Russische Doemaleden wegens hun „leugens”.

Het bezoek van de twee Doemaleden aan Estland heette bedoeld te zijn om de spanningen te verminderen. Maar in Estland wordt gesteld dat de twee de spanningen alleen maar verder opdrijven. Minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet weigerde gisteren met hen te praten omdat ze zich „op schandelijke wijze” mengen in Estse aangelegenheden door het aftreden van de Estse regering te eisen en omdat ze „alleen maar leugens verspreiden”.

De ruzie betreft de verplaatsing van het bronzen standbeeld van een Sovjet-soldaat uit het centrum van Tallinn naar een militaire begraafplaats buiten het centrum. De Russen vinden dat het beeld de overwinning op het fascisme symboliseert, de Esten zien er een symbool van de Sovjet-bezetting in.

De Doemaleden inspecteerden gisteren het verplaatste beeld. Na afloop zei een van hen dat het tijdens de verplaatsing is beschadigd; hij suggereerde dat dat met opzet was gebeurd: „We zien tekens, verhuld natuurlijk, want het standbeeld is gerestaureerd. Je kunt zien dat er aan gezaagd is.” De Esten spraken tegen dat het is beschadigd; volgens hen zijn de ‘tekens’ die de Rus heeft gezien gewoon oude lasnaden.

De politie van Tallinn verlengde gisteren een verbod op de verkoop van alcohol tot en met 9 mei. Dan herdenken de Russen de zege op nazi-Duitsland.

In Tallinn sprak een van de twee Russische parlementariërs zich gisteren tegen een boycot van Estland door Rusland uit, zoals burgemeester Loezjkov van Moskou wil, omdat een boycot ook de Russisch sprekende inwoners van Estland zou treffen. (Reuters, AFP, AP)