Leger VS zet eigen video’s op YouTube

Het Amerikaanse leger heeft een nieuw front geopend in de propagandaoorlog in Irak. Het leger plaatst sinds kort eigen beelden op de populaire website YouTube, van scherpschutters verwikkeld in vuurgevechten in Bagdad tot mariniers die ontspannen praten met Iraakse kinderen.

De lancering van een kanaal met ‘beelden vanaf het slagveld’ laat zien hoe belangrijk internet is geworden in de strijd om de publieke opinie. „Dit is een gevechtsterrein waarop we nog niet actief zijn geweest”, zegt een legerwoordvoerder in The Los Angeles Times. „Dit is een medium dat we kunnen gebruiken om ons verhaal te vertellen.” De populairste video, van een vuurgevecht in Bagdad, is inmiddels 300.000 keer bekeken.

Naast cameramensen van het leger mogen ook gewone militairen hun beelden opsturen naar het team dat het kanaal verzorgt. Soldaten plaatsen al langer eigen video’s op het net, soms tot irritatie van het leger. „Het is frustrerend”, aldus de woordvoerder. „Er zijn 150.000 militairen die elke dag geweldig werk doen, maar wat je te zien krijgt is die ene oen die een driepotige hond neerschiet en dat op YouTube zet. Dit is onze kans om te laten zien dat er militairen zijn die goed bezig zijn.”

YouTube is de populairste dienst op het web om video’s uitwisselen. De site is eigendom van Google. Internetgebruikers tonen zelfgemaakte videofilmpjes en plaatsen illegale versies van tv-programma’s. Sinds enige tijd werken ook professionele leveranciers van beelden samen met YouTube. Omroepen openen eigen kanalen en nu dus ook het Amerikaanse leger.

In Nederland komt Uitzending Gemist van de Publieke Omroep met een eigen kanaal op YouTube. Bezoekers kunnen fragmenten van programma’s van de publieke omroepen zien op youtube.com/uitzendinggemist. Ook de VPRO ging onlangs ‘op’ YouTube. Dat kan ook ongewenste bijeffecten hebben, merkte de omroep. Een documentaire over het Midden-Oosten van Tegenlicht verscheen vorige week in een rechts-extremistische bewerking op de videosite.