Kuijt scoort beslissende strafschop, Robben mist

Liverpool heeft gisteravond na een strafschoppenserie (4-1) de finale van de Champions League bereikt. Op Anfield Road won de thuisploeg in de reguliere speeltijd met 1-0, nadat Chelsea vorige week de heenwedstrijd met dezelfde cijfers had gewonnen. Liverpool speelt de finale tegen de winnaar van het duel AC Milan - Manchester United, dat vanavond wordt gespeeld.

Trainer José Mourinho van Chelsea had gisteravond niet de beschikking over vaste krachten als Michael Ballack, Ricardo Carvalho en Andrej Sjevtsjenko. Salomon Kalou had bij Chelsea een basisplaats ten faveure van Arjen Robben.

De oud-Feyenoorder trof aan de kant van Liverpool zijn voormalige ploeggenoot Dirk Kuijt. De spits heeft het vertrouwen van coach Rafael Benítez, al klinkt onder fans steeds vaker de roep om de productievere Peter Crouch. De lange Engelsman nam gisteren de plaats in het basiselftal in van Craig Bellamy.

‘The Battle of Britain’ was vanaf het eerste fluitsignaal een wedstrijd die weinig ruimte liet voor technisch verzorgd voetbal. Door de strijdlust en felle wijze van verdedigen bleven in de openingsfase grote mogelijkheden voor beide ploegen uit.

Liverpool kwam na ruim twintig minuten op voorsprong via Daniel Agger. De Noor kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld door aanvoerder Steven Gerrard en mikte beheerst in de hoek. De beste mogelijkheid voor Chelsea was na ruim een half uur voor Didier Drogba, die maar weinig steun had van Kalou. De Ivoriaanse spits mikte na zwak uitverdedigen van Liverpool echter recht op doelman José Reina.

Na rust had Chelsea moeite het opportunistische spel van Liverpool te vertragen. De thuisploeg dwong de ploeg uit Londen naar de eigen speelhelft en kreeg goede mogelijkheden via aanvallen over de zijkanten. Zo redde doelman Petr Cech op een kopbal van Crouch en een schot van Boudewijn Zenden en stond de lat een treffer van Kuijt in de weg. Chelsea was een kwartier voor tijd dicht bij de gelijkmaker, maar Drogba kwam net te laat bij een lage voorzet.

In de eerste helft van de verlenging leek Kuijt de wedstrijd te beslissen, maar hij profiteerde bij zijn rebound van een eerdere buitenspelpositie. Liverpool won toch, in een strafschoppenserie waarin Robben en Geremi misten namens Chelsea en Kuijt de beslissende penalty benutte.