Koek bij de koffie, dat kost nu eenmaal geld

Gemeenten die op Koninginnedag de koninklijke familie op bezoek krijgen, zijn daar steeds meer geld aan kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van het EO-radioprogramma De Ochtenden. Woudrichem, dat maandag ruim een uur koningin Beatrix ontving, werkte met een budget van 208.000 euro. „Zelfs de republikeinen in onze gemeente waren trots op dit bezoek”, zegt woordvoerder Claran Wielenga.

Twee ton kosten op 14.000 inwoners. Waar is dat geld aan opgegaan?

„Aan tribunes, hekken en sanitaire voorzieningen. Maar ook aan de schoonmaak van ons vestingstadje, de aankleding van rotondes en de inzet van pendelbussen. Onze gemeente bestaat uit een vestingstad en acht kerkdorpen. Alle inwoners naar het feest krijgen, dat was een gigantisch logistiek probleem.”

Maakt u eens een kosten-batenanalyse.

„Het is de vraag of je dat moet willen. De burgemeester heeft de koningin uitgenodigd. Als zij toezegt, ga je de straat schrobben en koek bij de koffie halen. Dat kost gewoon geld. Van de provincie hebben we 95.000 euro subsidie gekregen. De rest komt uit de algemene reserve. Natuurlijk waren er inwoners die riepen: laten we van dat geld een fietspad asfalteren of het zwembad een opknapbeurt geven. Het is een keuze. Wat de baten zijn? De zeven Oranjeverenigingen uit onze kerkdorpen hebben voor het eerst samengewerkt. Die verbondenheid smaakt naar meer.”

Op het programma stond vishappen, klompendans en sjoelen. Waarom zo’n oubollig programma?

„U dwingt me op de stoel van de koningin te gaan zitten. Dat vind ik niet prettig. Beatrix heeft ons een brief gestuurd. Ze schreef: ‘Als jullie doen wat je altijd doet op Koninginnedag, kom ik even langs.”