Kastje open, deurtje dicht

Met een pop demonstreert een verpleegster het eerste zogenoemde ‘vondelingenluik’ van Japan, gisteren tijdens een persconferentie het katholieke Jikei-ziekenhuis in Kumamoto op het zuidelijke eiland Kyushu. Ouders die niet voor hun pasgeborene kunnen of willen zorgen, kunnen de baby hier in het kastje leggen.

Het vondelingenluik is gemodelleerd naar de Babyklappe uit Duitsland, waar veel vondelingenluiken zijn. Volgens de online encyclopedie Wikipedia opende het eerste moderne vondelingenluik in Duitsland in april 2000 in Hamburg. In de eerste vijf jaar zijn er 22 baby’s in gelegd. In 2005 telde Duitsland ongeveer tachtig Babyklappen.

Ook in Nederland is discussie geweest over invoering van vondelingenluiken. In 2003 wilde het Bureau Jeugdzorg Amsterdam een ‘babyluik’ openen, nadat in juli twee vondelingen in een week waren gevonden. Oud-staatssecretaris Ross van Volksgezondheid vreesde echter dat het de „ongewenste indruk” kon wekken dat afstand doen van kinderen is toegestaan. Een kind te vondeling leggen is strafbaar in Nederland. Jaarlijks worden hier twee à drie kinderen gevonden.

In Antwerpen opende in 2000 een ‘vondelingenschuif’ in de achterstandswijk Borgerhout bij de organisatie Moeders voor Moeders. Verder zijn er volgens Wikipedia luiken in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Oostenrijk, Tsjechië, Italië, Hongarije, Pakistan en de Filipijnen.

Het luik in Kumamoto wordt op 10 mei in gebruik genomen, ondanks weerstand van de conservatieve regering van de Japanse premier Shinzo Abe.