Italiaan Savoldelli is klaar voor Giro

De Italiaanse wielrenner Paolo Savoldelli heeft gisteren de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De coureur uit de ploeg van Astana legde het drieënhalf kilometer lange traject in Fribourg af in 4.35 minuut. Daarmee was hij vijf tellen sneller dan de Tsjech Roman Kreuziger. De Amerikaan Chris Horner werd derde.

Het was voor het tweede jaar op rij dat Savoldelli na de proloog van de Ronde van Romandië werd gehuldigd. De 34-jarige coureur was vooral op het verraderlijke heuveltje in het parkoers een klasse apart. „Ik ben niet naar Zwitserland gekomen om te winnen”, verduidelijkte Savoldelli. „Ik wil mezelf testen en zo goed mogelijk fietsen.” De kopman van Astana bereidt zich in Romandië voor op de Ronde van Italië, die volgende week zaterdag op Caprera begint.

Beste Nederlander was Laurens ten Dam. De wielrenner van Unibet gaf vijftien seconden toe op de winnaar en werd daarmee twintigste. Karsten Kroon klokte dezelfde tijd als Ten Dam, maar werd als 22ste geklasseerd. Thomas Dekker verloor op drieënhalve kilometer zestien seconden op Savoldelli en staat voorlopig 24ste.

David Millar presteerde teleurstellend. De Schot, bekend om zijn uitstekende optredens in een proloog, moest vijftien seconden inleveren ten opzichte van Savoldelli. De tijdritspecialist vertelde dat hij nog midden in een trainingsfase zit en zich volledig concentreert op de maand juli: „Mijn doel is de Tour”, zei Millar, die hoopt in Londen, waar de Ronde van Frankrijk start, de gele trui te veroveren.

De Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz heeft gisteren Rund um den Henninger Turm gewonnen. Hij demarreerde in de slotkilometer bij zijn twee medevluchters. De Noor Kurt-Asle Arvesen werd tweede, de Italiaan Dario Cataldo derde. De 26-jarige Sinkewitz sprong weg in de laatste van de drie plaatselijke ronden. De Nederlander Maarten Tjallingii (Skil-Shimano) maakte deel uit van een kopgroep van negen renners. Hij bleef echter achter toen 9 kilometer voor de streep Sinkewitz en Cataldo demarreerden. Arvesen reed vlak daarna alleen naar het duo toe. Tjallingi eindigde uiteindelijk op de zevende plaats, op 13 tellen van de winnaar.

Lars Boom heeft gisteren de Ronde van Bretagne gewonnen. De 21-jarige wielrenner uit het Continental Team van Rabobank behield in de slotetappe de leiderstrui. (ANP)