Israëliërs willen aftreden Olmert

De Israëlische premier Olmert staat onder zware druk om af te treden na de publicatie van een vernietigend rapport over zijn beleid in de eerste dagen van de Tweede Libanonoorlog. Volgens de belangrijkste Israëlische kranten en tv-stations zal minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni de premier vandaag verzoeken zijn functie neer te leggen.

Volgens de media heeft Livni binnenskamers tegen medewerkers gezegd: „Hij moet weg.” Livni is lid van Olmerts partij Kadima, plaatsvervangend premier en potentiële opvolger. Voor haar politieke loopbaan maakte zij carrière bij de buitenlandse inlichtingendienst Mossad.

Een woordvoerder van de premier reageerde dat de minister van Buitenlandse Zaken moet stoppen met het ondermijnen van de premier of anders zelf moet aftreden. Dat de steun voor Olmert in zijn eigen partij begint af te brokkelen bleek eerder op de dag al uit de oproep tot aftreden van Olmert door Avigdor Yitzhaki, medeoprichter van Kadima (Vooruit) en voorzitter van de Knesset-fractie van de partij. Yitzhaki geldt als een van de belangrijkste leden van de Israëlische volksvertegenwoordiging.

Olmert, die volgens de interne regels van Kadima niet afgezet kan worden, zei meteen na de verschijning van het rapport, waarin gesteld wordt dat hij „ernstig heeft gefaald” tijdens de eerste dagen van de oorlog, dat hij aanblijft. Maar volgens zijn partijgenoot Yitzhaki kan een „leider zijn land alleen leiden als hij over legitimiteit en het vertrouwen van de bevolking beschikt”. Overigens wil de Kadima-voorzitter in de Knesset niet verder gaan dan de vervanging van Olmert. Voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen voelt hij weinig, omdat Kadima een electorale strijd zou verliezen van het Likud van oud-premier Netanyahu.

Niet alleen Olmert verzet zich tegen zijn eigen aftreden, ook minister en vice-premier Shimon Peres (Kadima) neemt mediastilte in acht. Peres(84) hoopt nog president van Israël te worden.

Geen van de vier regeringspartijen voelt voor vervroegde verkiezingen. De twee grootste partijen, Kadima en Arbeidspartij, zouden gehalveerd worden en de kleine Gepensioneerdenpartij zou niet meer terugkeren in het parlement.

Intussen blijkt uit peilingen dat de Israëlische bevolking het vertrek van premier Olmert en minister Peretz van Defensie zou steunen. Op verschillende plaatsen in het land werd gisteren gedemonstreerd tegen Olmert.

De Israëlische staatsradio berichtte vanochtend dat Peretz, Arbeidspartij, vandaag al vertrekt.