Illusie van invloed vermindert ergernis

Rotterdam. Als mensen kunnen aangeven of ze liever hebben dat er veel vliegtuigen heel snel overkomen, of weinig vliegtuigen relatief langzaam, hebben ze minder last van hard vliegtuiglawaai - ook al wordt er niets met hun voorkeur gedaan. Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Leidse psychologe Eveline Maris en haar collega`s, gepubliceerd in het aprilnummer van Journal of the Acoustical Society of America. De psychologen lieten mensen een tekst lezen terwijl ze naar 50 dB of 70 dB vliegtuiglawaai luisterden. De helft van de proefpersonen mocht iets zeggen over hoe ze het lawaai wilden hebben; ze kregen te horen dat daar `zoveel mogelijk` rekening mee gehouden zou worden (wat niet gebeurde). Toch hielp die vage toezegging, maar alleen bij het hardste lawaai. Niet dat ze dat dan minder hard vonden, maar ze ergerden zich wel minder.