Ik denk dat die ene een arbeider was, want hij droeg een beige overall

Het was de Dag van de Arbeid en ik vond het tijd om de machtigste vrouw van Nederland te ontmoeten. Nee, dat is niet Beatrix, en ook niet Sonja Bakker. Het is Agnes Jongerius, de voorzitter van de vakcentrale FNV. Bij een onderzoek waarin allerlei netwerken en organen en tendensen in de maatschappij met elkaar werden vergeleken om erachter te komen wie de machtigste vrouw van Nederland was, kwam Agnes eruit rollen. Kennelijk zat zij in de meeste organen. Of had ze de meeste netwerken. (Ik weet niet hoe het precies ging, dat onderzoek. Maar dat hadden jullie misschien al gemerkt.)

Nu presenteerde Agnes zelf een onderzoek, over jongeren en werk. Soms heb ik bijna medelijden met jongeren, zoveel onderzoek als er naar ze gedaan wordt. Bijna dagelijks moeten ze antwoord geven op loze vragen als ‘Wat wil je in de toekomst?’ en ‘Voel je je een autochtoon, ja, nee of misschien?’ Gek zou ik ervan worden.

Om de presentatie van het onderzoek cachet te geven was er eerst een ‘eigentijdse dans act in traditionele werkoutfits’. Een verpleegster, een ober, een zakenvrouw en een arbeider deden een woeste dans. Ik denk tenminste dat die ene een arbeider was, want hij droeg een beige overall. Ik heb nog nooit een arbeider gezien, dus ik zou het niet weten.

Daarna besteeg Agnes Jongerius het podium, en stampte daar Rita Verdonkish rond terwijl ze over het onderzoek vertelde. Een van de allerbelangrijkste uitkomsten, vond Agnes zelf, was dat 85 procent van de jongeren wist dat het op 1 mei Dag van de Arbeid was. Ze besteedde vrij veel tijd aan deze uitkomst, want ze vond het echt ontzettend leuk. En wat nog leuker was, vertelde Agnes: meer jongeren wisten wat de Dag van de Arbeid was dan wat Pasen was! Nu werd ze echt enthousiast, en ze begon te oreren over over de Dag van de Arbeid. „Het is een dag vol symboliek, vol geschiedenis, vol symbolen, vol rode vaandels.” Daarna kwam ze weer enigszins tot bedaren. „Je kunt je afvragen waarom het belangrijk is dat veel jongeren weten wat de Dag van de Arbeid is.” Inderdaad. „Maar ik vind het belangrijk.”

En híérover heb je vijfhonderd jongeren ondervraagd?, dacht ik. Maar toen dacht ik snel: natuurlijk, Agnes. Ik deel je mening.

Ja, je bent de machtigste vrouw van Nederland of je bent het niet.