‘Ik ben trots op de club en trots op jullie’

‘Op naar de volgende titel’, riep Frits Schuitema gisteren bij de huldiging in een vol Philips Stadion. Maar de PSV-aanhang moest weinig hebben van de voorzitter die hun held Ronald Koeman een week liet bungelen.

Diego Tardelli, Manuel Da Costa, Gomes en Alex vieren het landskampioenschap. Foto Bas Czerwinski 01-05-2007, EINDHOVEN. HULDIGING PSV. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Nog geen week geleden waren de rollen omgedraaid. Ronald Koeman vreesde dat het publiek van PSV hem zou afrekenen op de teleurstellende resultaten in de tweede helft van het seizoen. Voorzitter Frits Schuitema liet de trainer – al dan niet bewust – bungelen door geen vertrouwen in hem uit te spreken. Het scenario lag voor de hand. PSV zou op de laatste dag van de competitie de titel verspelen aan AZ of Ajax, de fans zouden het hoofd van Koeman eisen en het bestuur zou gepaste maatregelen nemen.

Het liep allemaal net even wat anders. PSV veroverde tegen alle verwachtingen in alsnog de titel. Koeman weigerde zondag een ereronde te lopen, maar liet zich gisteravond bij de huldiging in een vol Philips Stadion alsnog toejuichen. „Het is volgens mij nog nooit gebeurd dat het stadion tijdens een kampioensfeest helemaal vol is. Dat is eens te meer een bewijs dat PSV ontzettend leeft en dat Eindhoven nog steeds voetbalstad nummer één is in Nederland”, riep Koeman door de microfoon. „Ik ben trots op de club en ik ben trots op jullie!” Applaus daalde neer van de tribunes.

Even daarvoor waren de Eindhovense burgemeester Alexander Sakkers en Schuitema heel wat minder vriendelijk ontvangen door het publiek. De twee bestuurders maakten al de fout door potsierlijk in een PSV-shirt het veld op te wandelen. Sakkers kreeg de hoon over zich omdat de huldiging niet zondag direct na de wedstrijd tegen Vitesse doorgang vond. Schuitema werd uitgefloten toen hij de microfoon pakte. De preses wachtte even tot het publiek weer stil viel. „Bedankt”, stamelde de voorzitter, die vervolgens Koeman feliciteerde met het kampioenschap. „Op naar de volgende titel”, schreeuwde Schuitema. Maar hij liet daarbij in het midden of Koeman daarvoor moet gaan zorgen.

Koeman, die in Eindhoven nog een contract heeft tot medio 2008, liet gistermiddag op trainingscomplex de Herdgang weten dat hij voor het einde van de week duidelijkheid wil hebben van de clubleiding. „Ik heb al een paar keer aangegeven wat ik ervan vind. Mijn geduld begint op te raken”, sprak de coach.

Schuitema liet zich niet onder druk zetten. „Ik weet niet of Koeman binnen een paar dagen duidelijkheid wil. Tegen mij heeft hij dat in ieder geval niet zo gezegd”, sprak de voorzitter koeltjes. „We laten ons niet opjagen. De komende week zullen we alles gaan evalueren. Daarbij zullen we ons niet laten leiden door emoties. Het moet mogelijk zijn op zakelijke gronden tot een beslissing te komen.”

Dat het publiek van PSV zich gisteren tegen de voorzitter keerde en achter Koeman ging staan is volgens Schuitema geen factor van belang. „Ja zo werkt het, the winner takes it all. Dat ik zou worden uitgefloten had ik wel verwacht. Zo gaat dat als je verantwoordelijk bent. Het publiek is altijd kort van memorie. Daar word ik echt niet warm of koud van. Daar kunnen we ons als bestuur echt niet door laten leiden.”

Schuitema maakte nog wel even van de gelegenheid gebruik om kritiek op het bestuur ter zijde te schuiven. „Alles wat er vanavond gebeurt is echt niet het succes van één of twee mensen. Daar zit een heel beleid achter. Ik lees en hoor dan dat we niet voldoende uitgetrokken zouden hebben voor spelers. Maar we hebben juist fantastisch geïnvesteerd. We hebben Gomes en Farfán weten te behouden en jongens als Salcido, Méndez en Kluivert zijn erbij gekomen. Dat er in de winterstop geen spits bij is gehaald heeft helemaal niets met centen te maken. Dat is in de onderhandelingen misgelopen. We zijn hier echt wel vooruitstrevend bezig.”

Even verderop liep Koeman samen met zijn selectie een ereronde over het veld. Aanvoerder Phillip Cocu had gisteravond in ieder geval voor het laatst het shirt van PSV om zijn schouders. Binnenkort zal duidelijk worden wie er nog meer bij de landskampioen gaan vertrekken. Technisch directeur Stan Valkcx liet doorschemeren dat de kans zeer groot is dat centrale verdediger Alex Eindhoven zal gaan verlaten. Voor Cocu noch Alex krijgt PSV een transfersom binnen. Het blijft de komende dagen nog even de vraag of de club een afkoopsom aan Koeman zal moeten betalen.