Huiszoeking rechters bij Chirac mislukt

Twee Franse onderzoeksrechters hebben vanmorgen een vergeefse poging tot huiszoeking gedaan in het Elysée, het paleis van de vertrekkende president Jacques Chirac.

De rechters wilden toegang tot de afdeling Afrikaanse Zaken van de presidentiële staf, in verband met een onderzoek naar de dood van een Franse rechter in 1995 in het Afrikaanse Djibouti. Zij werden daarbij door gendarmes tegengehouden.

Het onderzoek is een slepende affaire in het presidentschap van Chirac, die in 1995 als president aantrad en in 2002 voor vijf jaar herkozen. Over vier dagen kiezen de Fransen zijn opvolger.

Rechter Borrel werd in 1995 deels verbrand aangetroffen in een ravijn buiten Djibouti, waar hij was gestationeerd om met de lokale justitiële autoriteiten samen te werken.

Aanvankelijk bevestigden de autoriteiten in Frankrijk dat het zou gaan om zelfmoord. Maar sinds 1997 doen rechters onderzoek op grond van aanwijzingen dat de rechter is vermoord. Medische onderzoeken hebben erop gewezen dat zelfmoord onwaarschijnlijk is.

De affaire ligt onder meer gevoelig omdat Djibouti de grootste Franse militaire basis in Afrika herbergt.

De weduwe van rechter Borrel houdt de huidige president van het land, Ismael Omar Guelleh, verantwoordelijk zijn dood. Guelleh, bevriend met Chirac, was twaalf geleden chef van de veiligheidsdiensten in Djibouti.

De Franse onderzoeksrechters zijn nu op zoek naar aanwijzingen voor ‘politieke druk’ vanuit in Parijs in het onderzoek naar de dood van Borrel. Vorige maand deden zij al invallen in het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie.

Bij het Elysée werd de rechters gisteren de toegang ontzegd, onder verwijzing naar de onschendbaarheid van de president. In Frankrijk kan de president tijdens zijn presidentschap niet als getuige worden opgeroepen en evenmin onderwerp worden van gerechtelijk onderzoek. Voor eventuele vergrijpen uit de periode voor zijn presidentschap kan hij minimaal drie maanden na zijn aftreden weer ter verantwoording worden geroepen.

Chirac staat mogelijk nog onderzoek te wachten naar zijn betrokkenheid bij misstanden op het stadhuis van Parijs toen hij daar burgemeester was, begin jaren negentig.

Chirac was vanmorgen juist bezig aan zijn laatste bijeenkomst met de ministerraad.

De rechters hebben nu de militaire gouverneur van Parijs gevraagd alsnog toestemming te geven voor de huiszoeking in het Elysée.