Grote kans op natuurbranden

De brandweer heeft afgelopen weekeinde voor het Veluwemassief en de Achterhoek de hoogste droogtecode afgekondigd. Dat houdt in dat er volgens de brandweer „zeer groot gevaar” voor branden in de natuur bestaat. Een klein verkenningsvliegtuig vliegt permanent boven de bos- en heidegebieden. De code ‘zeer droog’ wordt niet vaak gebruikt. Dat de hulpverleningsregio die code nu wel gebruikt, heeft naast de extreme droogte te maken met de harde wind. De brandweer in Gelderland wil het liefst „helemaal niets” zeggen. „Onze ervaring is dat zodra daarover wordt gepubliceerd, er altijd mensen zijn die weleens even willen kijken of het inderdaad zo droog is en daarmee brand kunnen veroorzaken.” Voor het hele Veluwemassief, het bos- en heidegebied ten oosten van de Utrechtse Heuvelrug en de Achterhoek geldt dat natuurbeheerders beschikbaar moeten zijn om de brandweer hulp te bieden bij een brand. (NRC)