Gerichter schieten met nieuwe schoen

Wesley Sneijder, Johnny Heitinga (beiden Ajax), Demy de Zeeuw en Moussa Dembélé (AZ) kunnen zondag de bekerfinale op een nieuwe voetbalschoen spelen. De Nike T90 Laser is ontworpen om de bal nauwkeuriger te schieten.

Daartoe zijn de zijkanten van de schoen voorzien van een verstevigde rand. Op de plek waar normaal gesproken veters zitten, is een cirkelvormig patroon van zeer dicht materiaal aangebracht om de bal ook op die plek beter te kunnen raken. En bovendien gemakkelijker te ‘drukken’ bij afstandsschoten. Ringen moeten eveneens voor meer grip zorgen.

Uit onderzoek van een Duitse universiteit bleek dat 69 procent van alle doelpogingen werden geschoten met de wreef. Ook aan een goede demping tegen harde velden en zweetafvoer is gedacht. Wayne Rooney (Manchester United) heeft de Amerikaanse sportartikelenfabrikant geholpen bij het ontwerpen van de nieuwe voetbalschoen. Vrije trappenspecialist Wesley Sneijder is vast van plan zijn nieuwe (op maat gemaakte) schoenen te gaan dragen. Hij zegt de bal beter te kunnen raken, maar weet nog niet wat het effect is van de zogenoemde powerzone op de wreef.

Een aantal aanwezigen op de clinic in het Olympisch Stadion in Amsterdam mocht de voetbalschoen gisteren uittesten. Misschien was het missen van twee strafschoppen door een redacteur van deze krant te wijten aan eigen onvermogen. Maar het kan niet worden ontkend dat het gevoel aan de zijkanten en bij de tenen nogal werd ‘afgekneld’ bij proefkonijnen met een brede voet.